Без Филтър, България, Общество

Димитър Божилов: Децентрализацията на бюджета е панацеята за развитие на районите

Децентрализацията на бюджетите е панацеята, която може да позволи на районите в София да се развиват. За целта парламентът и Столичният общински съвет трябва да излязат с единна позиция по темата. Друг вариант е определен процент от издадените разрешения за строеж или от местните данъци да отиват в съответния район. Така всеки районен кмет ще разполага с едни предвидими пари, с които да може да ръководим политики. Това каза в интервю за БГНЕС кметът на район „Триадица“ Димитър Божилов.

Той отчита, че откакто е поел управлението на администрацията тя е станала много по-открита и достъпна за гражданите, които могат да се свързват с районната администрация посредством създадената официална страница във Фейсбук, чрез личния му профил в социалната мрежа или с помощта на разработеното наскоро мобилно приложение. Божилов е категоричен, че той и администрацията трябва да са до хората, да решават и чуват проблемите им и подчерта, че идва от сектор, в който думата „не“ не съществува.

„Гласът на „Триадица“ се чува. От 2018 г. назад районът не фигурира в плановете на Столичната община. От 2019 насам „Триадица“ е активен участник в процесите и аз се опитвам да се домогна до тези пари, които са част от общинския бюджет“, обяснява той и допълва, че активно се включва в различни проекти и програми, за да може да изпълнява основните си задължения, а именно да развива, облагородява, ремонтира и изгражда инфраструктура.

Кметът, който стъпи в длъжност на 12 ноември 2019 г., признава, че е заварил „Триадица“ на две скорости, но работи това да се промени и поясни, че районът разполага със средства, които планира година за година.

„Има една голяма обществена поръчка, която се ръководи от Столичната община, на която тя е възложител и изпълнител, който общината контролира, но по наша заръка. Ние казваме къде има проблем и искаме изпълнителят им да ходи и да работи там. Другата обществена поръчка е водена преди моето встъпване, но това няма значение. Мисля, че бюджетът й беше около 400 000 лв. Тя се изпълнява изцяло по наша заръка и под наш контрол“, обяснява той.

Казва още, че част от плановете му не са се изпълнили по отношение на реализиране на проекти и ремонти заради коронакризата и дори не са били изплатени ДМС-тата на служителите, за да може да се гарантира стабилността на района.

„Декември направихме обществена поръчка за улично осветление и осветление на детски площадки. Около 70 000 лв. изразходвахме за осветяване на 8 детски площадки. Очакваме още около 200 000 лв., за да може да осветим други участъци в района- градинки, улици и там, където сме получили сигнали. Това естествено не отменя текущия ремонт. Ние се стремим към лед осветление, енергийна ефективност и по-добро осветление“, споделя една от посоките, по които работи.

Наред с това подчертава, че сред приоритетите му са детските градини и училищата, образованието и културата, както и ремонта и изграждането на тротоари и улици. Божилов обяви, че очаква през август да започне преустройството на малката спортна зала „Триадица“ в „Гоце Делчев“, в която ще бъдат настанени две яслени групи.

„Средства са заделени и за енергийната ефективност и конструктивното укрепване на физкултурния салон на 121-о училище“, добавя кметът.

„Манстирски ливади – Изток“ и Кръстова вада –Запад“ – предизвикателството на новото време

По думите на Димитър Божилов тези два квартала са ясно отличими от останалите. Докато в старите се набляга на ремонтирането на съществуващата инфраструктура, то в тези два квартала всичко се изгражда от нулата.

„Положението в „Манастирски ливади – Изток“ е зле, но искаме да направим така, че да не става по-зле. Искаме да обърнем тази тенденция, да благоустроим района и хората вече да имат достъп до нормална инфраструктура, социални услуги и канализация. На този фон обаче положението в „Кръстова вада-Запад“ е по-зле и това е така защото, ако в „Манастирски ливади“ терените са големи и парцелирани, то в „Кръстова вада“ имотите са малки“, прави разликата между двата квартала.

По отношение на „Манастирски ливади“, кметът каза, че се проучват варианти и за още изходи от „Манастирски ливади“, като засега могат да се използват малкият и големият „Костенски водопад“, които могат да изведат автомобилите в посока „Тодор Каблешков“ и другите големи артерии.

Той обяви още, че са предвидили нови тротоари в участъка „Боянски водопад“ и „Шарл Шампо“, както и на „Георги Измирлиев“ като част от тях се правят от частни инвеститори, а другите от общината.

Битката между новото и старото в „Триадица“

Според Димитър Божилов старите квартали и новопоявилите са причината „Триадица“ да е на две скорости.

„Централна градска част, попадаща в района, е добре устроена и в нея имаме достъп до редица услуги, жилищни комплекси , които са от десетилетия. Докато в по-младите ни квартали проблемите са свързани с отсъствието на инфраструктура, социални услуги, които предизвикват и икономически проблеми. Затова ние се стремим да засилим благоустрояването, да направим нещо ново. Пример в тази насока е канализационния колектор по ул. „Хенрик Ибсен“ който пуснахме и се доизгражда в момента. Той ще свърже кв. „Кръстова вада“ с канализацията на София, защото в момента там има обекти, които все още са на септична яма“, разкрива Божилов.

Не подминава и започналото наскоро уширение на „Тодор Каблешков“.

„Това е изключително ценно за този ринг, който ще се образува, защото той ще продължи към „Филип Кутев“ в „Лозенец“ и така към „Дървеница“. Това е пътна артерия, която е от особена важност“, пояснява кметът и добавя, че продължават да водят преговори със собствениците за отчуждаването на терени в участъка след „Луи Айер“.

По думите му състоянието на уличната мрежа в старите квартали, където тя съществува, е добра като цяло, а там, където я няма, се изгражда нова. Божилов уточнява, че районната администрация сама преценява дали отпуснатите средства ще бъдат за ремонт на съществуващи тротоари или изграждането на нови.

„При по-старите и развити части от „Триадица“ основните ни усилия са насочени към ремонтиране, поправяне на нещо амортизирано или вандализирано. Ремонтирахме тротоарът на ул. „Цар Петър“ заради това че беше на бабуни пред ДГ „Буката“. Пътят беше така нивелиран, че при дъжд водата се стичаше в мазето на градината. Приоритизираме ремонтите именно около училища и детски градини“, добавя той.

Кметът посочва, че в момента тече ремонт на ул. „Метличина поляна“, която сред местните е популярна като „малката Венеция“, „басейнът“, „езерото“.

„Уличният сленг издава какъв е проблемът там. Той е свързан с нивелирането и отводняването й. Ремонтът все още не е приключил заради валежите, които обаче бяха тест. Гражданите посочиха, че на няколко места се събира вода и ние сме насочили тези забележки към строителната фирмата, наета от СО“, обяснява районният кмет и продължава: „Най-важната и крайна цел на всичките ни усилия е всеки един квартал да има свой център, а да не се налага хората да се качват в колите си и да ходят в центъра, за да получат една или друга услуга, важно е да имат достъп до тях в рамките на своя квартал“, посочва той стремежите си.

До няколко години в „Манастирски ливади“ ще има училище

До няколко години в квартала ще има училище. То ще се разполага върху имот, който е собственост на Драгалевския манастир.

„Водим преговори с ръководството на манастира, които са под шапката на Българската патриаршия. В момента изчистваме детайли, които касаят самия парцел – как е разположен, как да се разполага сградата, така че след година, две, три да може да се поздравим с ново училище, което ще бъде на удобно място, тъй като в момента хората в „Манастирски ливади“ са районирани към 121-во училище в „Гоце Делчев“.

Детската градина

Започна изграждането на първата детска градина в „Манастирски ливади- Изток“. Кметът признава, че тя е по средата на нищото, но уверява, че достъпът до нея ще бъде осигурен по ул. „Флора“ и голямата „Костенски водопад“.

„Имаше проблеми с отчуждаването по „Костенски водопад“ в частта при „Тодор Каблешков“. Там наскоро приключи делото и собствениците ще бъдат овъзмездени по пазарни цени. Другата улица „Флора, една не малка част от нея е изградена. Ние искаме да я продължим до „Луи Айер“. Опитваме се да направим така, че да бъде заключен един обръч, така че колите да могат да циркулират безпрепятствено“, уточнява Божилов.

И бърза да добави, че малкият „Костенски водопад“ в момента е изграден, но има един малък участък от 70 м., който трябва да бъде ремонтиран и очаква това да се случи в рамките на месец, за да може да пуснат движението по чисто новата улица от край до край.

Божилов обръща внимание и на казусът с НИКМИ, които заграждайки терен на ъгъла на „Петко Ю. Тодоров“ и „България“ предизвикаха бурен отпор от страна на жители, които не позволиха зеленият терен да се застрои.

„В момента процедурата по придобиване на този имот от общински в частен е в съдебна фаза. Преминало е последното заседание във Върховния административен съд и се очаква решение. Ще се разбере дали придобиването е било законно или не. Но това е пример как гражданите могат да се борят срещу нещо, което накърнява традициите и местата, които те познават и искат да бъдат така съхранени“, обявява той и добавя, че ако съдът излезе с решение в полза на собственика ще се водят преговори и варианти, той да бъде обезщетен с релевантен терен, но на друго място в града.

Разкриват се 80 паркоместа в „Стрелбище“

„В Стрелбище, това лято, ще премахнем 40 незаконни гаражни клетки и на тяхно място ще разчертаем 80 паркоместа, които ще могат да се използват безплатно“, обяви Божилов.

Той посочи, че незаконните гаражни клетки се намират върху общински терени, които са отредени за паркиране и се намират в частта, която гледа към „Гоце Делчев“.

„Премахването на гаражните клетки няма да ни струва нищо. Там няма защо да чакаме срокове. Слагаме обявление и след 7 дни може да ги вдигнем“, обяснява кметът и прави паралел с излезлите от употреба автомобили, които са много в района, но за което махане процедурата отнема по 2 години, поради което всяка година успяват да вдигнат по 100.

На ул. „Дедеагач“, в близост до оградения от НИКМИ терен, също ще бъде разкрит обществен паркинг. Той ще стане факт най-късно другия месец. В момента теренът се разчиства и следва да засипан с чакъл.

Димитър Божилов добавя, че кв. „Иван Вазов“ ще бъде включен в обхвата на „зелената зона“, но срещу това хората са поискали да бъдат изградени общински паркинги. Районната администрация вече ги е набелязала.

„Едното място се намира на бул. „Витоша“ и „Янко Забунов“, другото е паркингът зад ресторанта в „Южния парк“, откъм бул. „Витоша“ и „Бяла черква“, посочва Божилов терените.

Кметът обяви също така, че заедно със столичния омбудсман ще направят обществено обсъждане, за да бъде изработена нова пътна карта за „Гоце Делчев“ и да се набележат местата, където могат да бъдат изградени паркинги, а също така и да се премахнат незаконни гаражни клетки, които по думите му са доста в района.

Свършеното до момента

Попитан за свършената работа от встъпването му в длъжност, Божилов казва, че една от най-важните му задачи е била районната администрация да стане открита и достъпна за хората и гласът на „Триадица“ да се чува в Столичната община.

По линия на поддръжката, той отчете, че е бил ремонтиран подлеза при гимназията по дизайн, както и подлезите на „Гоце Делчев“. Добавя, че предстои да бъдат ремонтирани подлезите по бул. „България“, на които ще им бъде направена хидроизолацията, което е трябвало да се случи по време на ремонтите на платната и тротоарите до момента. Наред с това добавя и косенето, както и почистването на дренажите на подлезите. Божилов казва, че много от свършената работа е невидима за хората, но тя се върши и не е за подценяване.

„Извършваме редица ремонти като „Метличина поляна“, „Емилиян Станев“, „Боянски водопад“. Искаме да направим и проход срещу търговския център, който се намира на „Емилиян Станев“, така че гражданите да не пресичат малката част на „Тодор Каблешков“ по милостта на шофьорите. Там не е предвидено такова съоръжение. Ние сме поискали там да се обособи пешеходна зона. От другата страна има тротоар, който искаме да прокараме, така че на хората да не им се налага да пресичат, а да стигнат до светофара на „Козяк“ и да отидат в парка“, посочва кметът свършеното и предстоящото.

Попитан за казуса с движението по ул. „Мила родина“, той уточни, че на 3.07. има заседание по делото и се надява да приключи този казус, за да може къщата, която се намира в трасето на улицата да бъде съборена и от там да мине пътят.

Божилов припомни, че са били демонтирани и трите бариери около банката и в момента там е отворено движението. Остава неизвестното в коя посока да бъде еднопосочното движение по „Първан Тошев“ и „Енос“, тъй като хората не са се съгласили с предложението на общината. За това ще бъде направено ново дописване, което да установи финалните настроения и искания на жителите.

Кметът е свързващото звено между Столичната община и гражданите. Така обяснява накратко ролята си Божилов.

„Само три града в България са с районно деление, защото е преценено, че е необходимо ръководството на голямата община да бъде подпомогнато от други органи на изпълнителната власт, които да стоят между тях и гражданите, така че информацията да бъде приоритизирана и обработена“, обяснява той.

„Ние имаме правомощия от градоустройството до семейния кодекс, процедурите по попечителство и настойничество. Някои от тях са даже в пряка връзка с шерифстването. Ние имам правомощия по Закона за МВР до идването на органите да задържим или обискираме лице, което извършва престъпление. На това имам право само ако деянието се извършва на територията на района, на който съм кмет“, подчертава той.

„Кметът като орган, които се избира пряко от гражданите е натоварен и с политически функции. Той може да приоритизира едни обекти за сметка на други. Аз съм се фокусирал върху детските градини и училищата да бъдат в по-приличен вид, по –безопасни и достъпни. Образованието и културата са едни от приоритети ми“, завършва кметът. /БГНЕС

DW.COM