България, Общество

Дни преди местния вот, избират Гешев за главен прокурор

Три дни преди местния вот, ще се проведе друг важен избор – този на главен прокурор на България. Пленумът на Висшия съдебен съвет ще заседава в четвъртък с единствена точка в дневния ред – изслушване на кандидата и избор на главен прокурор. Единственият номиниран е настоящият заместник-главен прокурор Иван Гешев, предаде репортер на БГНЕС.

Главният прокурор е един от т. нар. тримата големи в съдебната система. Освен него такива са и председателите на Върховният касационен съд (ВКС) и Върховният административен съд (ВАС). Те се назначават и освобождават от президента по предложение на пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) за срок от седем години без право на повторно избиране. Президентът не може да откаже назначаването или освобождаването при повторно направено предложение.

Засега президентът не е дал категоричен коментар дали ще наложи вето, ако бъде избран Иван Гешев за главен прокурор. „Конституцията ясно показва кога и как се произнася президентът“, каза Румен Радев преди около месец. През май тази година държавният глава проведе поредица от срещи с представители на съдебната и изпълнителната власт и на обществени организации във връзка с критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор.

Висшият съдебен съвет се състои от 25 членове. Тримата големи са по право негови членове. Пленумът на Висшия съдебен съвет трябва да приеме решението за избор на кандидат с мнозинство не по-малко от седемнадесет гласа с явно гласуване и незабавно го изпраща на президента. Иван Гешев бе първата и остана единствена номинация. Всички 11 членове на Прокурорската колегия на ВСС се обединиха около неговата кандидатура. Според Прокурорската колегия Гешев изцяло отговаря на законовите критерии, притежава необходимия опит и морални качества да заеме поста. Сред аргументите е и фактът, че Иван Гешев е бил административен ръководител на Специализираната прокуратура за период, в който тя е отчела добри резултати в борбата срещу организираната престъпност и корупцията. Прокурорската колегия не вижда никакви негативи в акциите на прокуратура, които някои експерти определят като твърде шумни.

На следващия ден след номинацията Гешев заяви, че номининацията от всичките 11 члена означава огромно доверие към него и няма право да излъже това доверие. „Срещу това доверие стои отговорност, а аз не съм човек, който бяга от битки и отговорност. Залогът тук е много голям – оцеляването на всякакви олигарси, мутри, срещу които ние водим дела”, каза тогава той.

След номинирането му бяха изпратени много писма в негова подкрепа. ВСС изчисли, че в 73 от становищата и позициите е заявена подкрепа за кандидатурата на Иван Гешев и/или е отправен призив за провеждане на процедурата в съответствие със закона и без поддаване на опити за вмешателство. В 12 становища е изразено несъгласие с издигнатата кандидатура или се съдържа искане за прекратяване на изборната процедура.

Настоящият главен прокурор Сотир Цацаров подкрепи кандидатурата на своя заместник: „Казвам ясно, че господин Гешев има моята подкрепа. Ще дам своя глас в подкрепа на господин Гешев, ще дам този глас и ако се налага, ще гласувам и втори път за господин Гешев. Казано по друг начин, аз считам, че това е добър избор за българската прокуратура“

Премиерът Бойко Борисов също коментира избора на нов главен прокурор. Той заяви, че работи добре с Иван Гешев по отношение на борбата с корупцията. Според Борисов прокурорите трябва да бъдат оставени да направят своя избор.

Малко след номинирането на Иван Гешев започнаха протести. Още на 25 юли два протеста се събраха пред сградата на Висшия съдебен съвет. Единият беше в подкрепа на номинацията на заместник-главния прокурор, а другият, организиран от „Демократична България” – против. Пред протестиращите тогава бившият правосъден министър Христо Иванов настоя да бъде оттеглена кандидатурата на Гешев, защото тя не отговаря на обществения интерес.

В деня преди заседанието на пленума главният прокурор Сотир Цацаров каза, че очаква напрежение да съпътства избора на Иван Гешев за главен прокурор на България. „Това е изкуствено създадено напрежение”, смята той. „Напрежението и протестът е опит за политически натиск. На първите протести, когато беше открита процедурата за избор на главен прокурор, един политически лидер каза в прав текст, че това е политически натиск. Той се казва Христо Иванов“, заяви Цацаров.

Иван Гешев

Мандатът на сегашният главен прокурор изтича на 10 януари 2020 г.

Иван Стоименов Гешев има над 23 години юридически стаж в Прокуратурата на Република България, се казва в информация от ВСС. Професионалната му кариера в съдебната система започва на 01.02.1995 г. като помощник – следовател в Столична следствена служба, а от 21.05.1996 г. е следовател в Столична следствена служба. В периода от 17.04.2006 г. до 11.05.2012 г. е прокурор в Софийска районна прокуратура, като от 01.06.2009 г . е командирован в Софийска градска прокуратура. След проведен конкурс, с решение на ВСС Иван Гешев е повишен в длъжност „прокурор“ в Софийска градска прокуратура. Със заповед на изпълняващия функциите апелативен прокурор на Апелативна прокуратура – София от 16.10.2013 г. е командирован в Окръжна прокуратура – Перник, за срок от три месеца. Със заповед на главния прокурор от 09.06.2016 г. е командирован в Специализирана прокуратура. В периода от 19.07.2016 г. до 16.07.2018 г. е административен ръководител на Специализираната прокуратура. С решение на Прокурорската колегия 2018 г. е назначен на длъжност „заместник на главния прокурор“ при Върховна касационна прокуратура. За работата си в периода 2015 г. – 2017 г., със заповеди на главния прокурор, Иван Гешев три пъти е поощряван с отличие „служебна благодарност“ за отлично изпълнение на служебните му задължения, както и за проявен висок професионализъм. Притежава сертификат, връчен от екипа на фокусна точка „SOYA“ – Европол, за специално признание на заслугите и професионализма му в работата по операция за разбиване на нелегална печатница за производство на фалшиви банкноти, както и документ от Американските секретни служби, отдел „Вътрешна сигурност“, в знак на признателност за неговите изключителни усилия в разследването и предотвратяването на фалшифицирана американска валута. През 2017 г. е удостоен с грамота „Джовани Фалконе“ за реален принос в ограничаване разпространението и употребата на наркотици, проституция, детска порнография, корупцията, тероризма и изразена подкрепа на каузи в полза на обществото, за формиране на хуманни модели на поведение у подрастващото поколение. През 2019 г. е награден с грамота и плакет „Джовани Фалконе“ от десетото юбилейно издание на конкурса „Страхливият умира всеки ден, смелият – само веднъж“ на Посолството на Република Италия и Община Благоевград. /БГНЕС

DW.COM