България, Политика

Дончев: Кой какво е купил, ще разберете днес следобед

Какво е купила държавата или по-скоро дружество, притежавано от държавата ще разберете днес следобед. Това обяви пред БНТ вицепремиерът Томислав Дончев, след като още в сряда стана ясно, че успешното увеличение на капитала на една от банките у нас е условие за присъединяването на България към валутния механизъм ERM II.

Няма нито един състоятелен – политически или икономически, аргумент срещу приемането на България в Еврозоната, продължи вицепремиерът. Той прогнозира „значително по-ниска” инфлация към края на годината.

Дончев съобщи още, че до момента не са постъпили европейски средства за справяне с коронавируса. Дали ще постъпят зависи от това дали ще бъдат приети предложенията на ЕК, в този или друг вид. Според него сегашното предложение е добро за Европа и България, тъй като дава шанс не само за възстановяване, но и за интензивно развитие на икономиките на страните членки.

Не се изключва актуализация на бюджета, каза още Дончев. Всички допълнителни мерки могат да бъдат осигурявани както на база разходи от бюджета, така и със средства по линия на кохезионната политика.

Трябва да мислим за подпомагане, но и за развитие, заяви още Томислав Дончев. /БГНЕС

DW.COM