България, Общество

Доц. Киров: Парите за PCR тестове трябва да се отпускат целево

Нека парите за PCR тестове да се отпускат целево, намираме се в извънредна ситуация. Те не трябва да са част от нормалния бюджет на НЗОК.

Това заяви пред БНТ председателят на сдружението на общопрактикуващите лекари доц. д-р Любомир Киров.

По думите на д-р Киров, за да се прецени кога да се назначи тест, трябва да се изходи от две неща – “първо, какво целим, дали всеки един с какъвто и да е симптом или оплакване трябва да бъде изследван и второ, има ли средства, с които това да се реализира”.

“Важно е да се прецени и с какви тестове това да стане, защото навлизат нови тестове, които стават за 10-15 минути, не са толкова скъпи и са също така достатъчно достоверни”, отбеляза той.

По думите му, ако има средства всички да бъдат изследвани, това трябва да се направи, защото няма друг начин да се докаже болестта.

“Ако обаче няма тази възможност нито финансова, нито логистична, тогава нека да се прецезира – не за един, а за няколко симптома, например имате температура, боли ви гърлото и да речем сте загубил вкус или мирис. Тогава – да, вероятността е по-голяма. Проблемът на това заболяване е, че няма добре оформена картина”, каза председателят на Сдружението на общопрактикувашите лекари.

Той посочи, че невисока температура има при около 60 до 70% от хората, кашлица – при някъде до 60% от хората. “По отношение на загубата на обонянието и на вкуса – по същия начин са процентите”, каза д-р Киров.

“Ние сме предложили група от критерии, дали ще са 3 или 4, които трябва да бъдат обсъдени и приети. Говорим за политика при условия на пандемия, това не го решаваме ние. Казва се, че има много средства, има такива, които идват от Европа и т.н. – това нас не ни интересува, нека те да бъдат целево отпуснати, касата може да се явява вторичен разпределител на тези средства, това не трябва да бъде част от ежегодния бюджет на касата, защото това е извънредна ситуация”, каза той.

Д-р Киров каза, че личните лекари са на първа линия, но не са определени като такива. /БГНЕС

DW.COM