България, Общество

ДПС ще подкрепи вота, Атака ще мисли, а според ГЕРБ “БСП разпространяват фалшиви новини”

ДПС ще подкрепи вота на недоверие, внесен от БСП, а от Атака ще мислят. Това стана ясно от изказванията на народните представители Джевдет Чакъров и Павел Шопов, предаде репортер на БГНЕС.

“Атака” ще мисли каква позиция да заеме по време на гласуването на вота в пленарна зала.

От своя страна Шопов призова социалистите да отговорят на въпросите им и да кажат дали могат да обещаят, че ще премахнат санкциите срещу Русия, да помогнат за признаването на геноцида по време на турското робство, дали ще работят за въвеждане на европейските пенсии, и пр.

„Хайде да не се лъжем, да не се заблуждаваме. Измислено е да има вот на недоверие поради много причини. Те са вътрешнопартийни за БСП. Предстои избор на председател. Целта е и свалянето на правителството, може би последен опит да има предсрочни парламентарни избори. Винаги, когато опозицията мисли за вот на недоверие, мисли първо да има ли, а след това по какъв повод“, заяви Шопов.

Според него въпросът за БСП не е в Перник, за боклуците, за екологията

„А въпросът е в това да се свали ли това правителство и да вървим ли към предсрочни избори, или да не се сваля и да продължи да изкара мандата си“, коментира той.

Павел Шопов разкри, че БСП не е поканил “Атака” по официалния ред, а ги дърпали за ръка и искали да коментират вота на недоверие.

„Вие искахте сепаративно да разговаряте с всеки един от нас. Такава беше и политиката и на нашите колеги от ГЕРБ. Вие разсъждавахте. Те от „Атака“ толкова са ни набрали на това унижение, на което ни подложиха от ГЕРБ, затова че нарушиха баланса в Народното събрание. И вие не ни защитихте“, коментира Шопов.

По думите на Младен Шишков от ГЕРБ пък БСП не само дават широка писта на фалшивата информация, а и са нейни автори.

„През последните няколко седмици все по-често ставаме свидетели на манипулирана, преекспонирана, иначе казано фалшива информация. Често ставаме свидетели на тиражиране на лъжи. За огромно съжаление този информационен поток, не само че получава широка писта от колегите от БСП, но те също са автори на част от тази фалшива информация, за огромно съжаление. Разбира се, ние няма как да останем безучастни в този процес и ще дадем своите аргументи в тази посока“, закани се Шишков.

Той опроверга част от разпространяваната информация.

„Започвам може би с най-тежката лъжа, възпроизвеждана последните няколко седмици от опозицията. Над 500 хил. българи или половин милион, за да звучи по-значително, са на воден режим. Категорична лъжа. Даже мога да цитирам точния текст във вашите мотиви“, каза Шишков.

По думите му истината е, че реалните данни от ВиК операторите към 30 декември 2019 г. са, че хората, които живеят с места с нарушено водоподаване, са 116 951“, допълни още Шишков.

Според него следващо невярно твърдение е, че загубите на вода нарастват до 61 % към момента. „Нищо подобно“, отсече той. По думите му на места, където са реализирани проекта за воден цикъл, загубите са намалели драстично.

„Няколко пъти споменавате, че ГЕРБ управлява 10 години. Не, колеги, ГЕРБ управлява от 2009 г. с прекъсване. Еврофондовете функционират от 2007 г. От 2007 до 2019 г. са спирани два пъти по време на управлението на БСП. Това прави една трета от периода“, отчете Шишков.

Депутатът подчерта, че запазена марка на БСП е да нагнетява напрежение и красноречив пример за това е кризата в Перник.

„Фалшивите новини се връщат като бумеранг“, припомни той.

“Така политика не се прави. Лъжата никога не се цени. Цени се искреността. Сигурен съм, че ще съумеете да намерите подходящите измиващи препарати, за да отмиете час по-скоро неприятното усещане и притесненията, които създадохте на хората с всичките ви лъжливи твърдения. Искате да управлявате, а не давате алтернатива. Нещо повече дори и малкото неща, които вие предложихте, ние вече ги изпълняваме”, обясни Шишков.

Народният представитело от БСП и член на Изпълнителното бюро на партията Манол Генов репликира Младен Шишков като му каза, че фалшивите новини са взети от Националния статистически институт, от анализа на КЕВР за ВиК сектора и уточни, че фалшивите новини, ги пишат институциите, а те само се позоваваме на тях./БГНЕС

DW.COM