COVID-19, България, Общество

Държавата дава още над 250 милиона лева за сектор “Здравеопазване”

От началото на тази коронавирусна криза направихме няколко извода, свързани с необходимостта от гарантиране на човешкия ресурс в системата на здравеопазването. По-специално всички служители да получат добро заплащане на работата си. Втората посока е апаратурното оборудване на системата, – закупуване на апаратура и предпазни средства. Това каза новият министър на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на брифинг в Министерството на здравеопазването.

Затова до края на годината в системата на МЗ ще влезе допълнителен ресурс в размер на четвърт милиард лева:

– Разходи за персонал за повишаване на заплатите на служителите на първа линия в структури на МЗ – 30% по-високи заплати за петте месеца на 2020 г., като тази мярка осигурява добро заплащане на хората на първа линия. Става въпрос за допълнителни 12.4 милиона, като ефектът от увеличението на заплатите ще рефлектира върху 6000 човека. Това са 2468 човека в РЗИ, 203 от Националния център по заразни болести, 87 служители от Националния център по радиология, 170 от НЦОЗА, 175 от ИАЛ, 99 от Мединицски надзор, 1400 служители от психиатричните центрове, и др.

– Увеличаване на средствата по бюджета на държавните болници – с 11.3 милиона, като от тях 9.3 милиона ще се отпуснат на 44 здравни заведения с пациенти с COVID-19; още 2 милиона за белодробни болници, 12 центъра за психично здраве, и др.;

– До края на годината се осигуряват 19 милиона лева за над 70 общински болници;

– За НЗОК – 126 милиона лева, за увеличение с 10% на всички дейности, свързани с лечението на пациенти в болниците – с 10% се увеличават клиничните пътеки – това ще доведе до увеличение на приходите в над 350 лечебни заведения в страната, а това ще доведе до увеличаване на заплатите на над 17 хиляди лекари, 44 хиляди професионалисти в системата, и на над 10 хиляди души друг немедицински персонал; ще се обсъдят възможностите и за повишаване на заплатите на дентални и лични лекари, както и на работниците в лабораториите;

– Всички служители на първа линия – до момента политиката на МЗ беше да се дават 1000 лева над заплатата, като в следващите пет месеца ще бъде продължено даването на тези средства над заплатите, за което се отпускат още над 107 милиона лева; туристически ваучери за 210 лева за 7 нощувки в държавната система на туризма също ще бъдат раздадени на служителите на първа линия;

– До момента са закупени от МЗ 317 бр. апарати за дихателна реанимация, разпределени в университетските и държавните болници, предстои закупуването на още 133 апарата за общинските болници. В момента в БулБио има налични над 29 хиляди PCR теста, закупени са още над 80 хиляди, които предстои да се разпределят по лабораториите. Има достатъчно наличност от лични предпазни средства и дезинфектанти, които ще стигнат за месеци напред, увери новият министър на здравеопазването.

Проф. Костадин Ангелов, министър на здравеопазването

19 млн. лв. ще бъдат изразходвани в помощ на лечебни заведения в отдалечени райони, като по думите на проф. Ангелов те ще рефлектират и върху трудовите възнаграждения на работещите там. Здравният министър увери, че ще продължава да се закупува и апаратура, лични предпазни средства и дезинфектанти.

„Разходи за персонал, насочени за повишаване на трудовите възнаграждения на служителите на първа линя в структури на Министерство на здравеопазването – ще бъдат повишени трудовите възнаграждения с 30% за петте месеца на 2020 г., като тази мярка осигурява добро заплащане на хората на първа линия. Устойчивостта ѝ е гарантирана и през 2021 г. Ефектът от увеличението на тези заплати ще рефлектира върху над 6 000 човека“, обяви министърът.

Той обяви също така, че ще бъдат отпуснати и 126 милиона лв. допълнително, като с тях ще бъдат увеличени цените на клиничните пътеки, средно с по 10%.

„Ефектът от това увеличение ще бъде средно с 10% на клиничните пътеки. Имаме изключително недофинансирани клинични пътеки – при тях процентното увеличени ще е по-високо, а на добре финансираните клинични пътеки процентът ще е по-нисък. Ще работим по принципа на справедливостта“, уточни Ангелов и добави, че всяка клинична пътека, ще бъде увеличена с 20 лв., за да се осигури възможността всеки пациент, който постъпва в лечебното заведение, да бъде изследван за коронавирус и това да не става за сметка на лечебното заведение. Министърът подчерта, че изследването за пациентите в болничните заведения е безплатно.

Сред другите приоритети на здравното министерство са модернизацията на Спешната медицинска помощ, за която са заделени 163 млн. лв.

„С парите ще бъдат изградени спешни отделения на местата, на които няма, и ще бъдат модернизирани вече съществуващите – линейки и апаратура. Изграждането на Национална детска болница също е сред водещите цели на ведомството. Предстоят срещи с всички заинтересовани страни. Екипът е постигнал изключително добри резултати в преговорите до момента”, посочи проф. Ангелов.

Той обяви още, че до края на годината трябва да заработят електронната рецепта и досие.

На въпрос на БГНЕС какво се случва с даренията на депутата Делян Пеевски, проф. Ангелов отговори, че част от тях са разпределени по болнични заведения, а другите са в логистичната база на БЧК в с. Лозен, както и че има резерв от тестове.

На въпрос кога пристигащите от Турция ще могат да влизат с отрицателен тест в България, – по примера на 5-те държави, за които това е възможно от днес, министър Ангелов поясни, че съседката ни не е част от Европейския съюз и все още опасността там е висока и за това на този етап такава мярка е рано да се въвежда. /БГНЕС

DW.COM