България, Общество

Епископ Яков е новият Доростолски митрополит

В синодалния параклис “Св. цар Борис-Михаил” и сградата на Св. Синод се проведе избор за нов Доростолски митрополит. Гласуваха патриарх Неофит и 12 от митрополитите. Така за нов Доростолски митрополит беше избран константийският епископ Яков, предаде репортер на БГНЕС.

Епископът получи 11 гласа, епископ Сионий – един. Имаше и една празна бюлетина.

Преосвещеният Велички епископ Сионий бе подкрепен с един глас от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Подадена бе и една празна бюлетина от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум.

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит прогласи избирането на Константийския епископ Яков за нов член на Св. Синод в качеството му на Доростолски митрополит.

“Приветстваме Ви с добре дошъл сред нас и всесърдечно Ви желаем крепко здраве и благодатни сили, дълголетно, мирно и многоплодно служение на това високоотговорно поприще, като единомислено молим Всеподателя да Ви укрепва и упътва във всички Ваши бъдещи трудове в полза на светата Църква, с които ще имате възможността да доукрасите изминатия досега от Вас християнски и монашески път“, каза в приветствието си към новоизбрания Доростолски митрополит Яков Негово Светейшество Българския патриарх Неофит.

„Ваше Светейшество, Богомъдри Високопреосвещени архипастири с умилено сърце и от цялата си душа още веднъж ви благодаря за топлите чувства, които ми засвидетелствувахте и ви уверявам, че моята архипастирска дейност ще се ръководи и въодушевява изключително от Божественото установление по силата на които църквата живее. Моят дълг и новото ми високо звание ще бъде непрестанна служба на Бога и на народа. Упора в изпълнението на митрополитското ми служение в доростолска епархия ще търся и във вашите свети молитви. Господ на ми бъде свидетел, помощник и закрилник. Нека служението ми бъде не за да угаждам на човеците, а на Бога, който изпитва сърцата ни. Амин“, каза от своя страна новоизбраният Доростолски митрополит Яков. /БГНЕС

DW.COM