България, Политика

Каракачанов за РС Македония: България няма да подкрепи насрочване междуправителствена конференция

Никой не иска да се въвеждат нови критерии за РС Македония. Има много ясен критерий от самото начало на съществуването на ЕС: Всяка една страна-кандидат за членство в ЕС преди да започне преговори трябва да е изчистила проблемите със своите съседи. Тук, няма нищо ново. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

България няма какво да променя в своята политика. България заяви много ясно още през октомври миналата година, че ако не се спазва Договора за приятелство между Република България и Република Северна Македония от 2 август 2017 г. България ще се противопостави на насрочване на първата междуправителствена конференция. Тук всичко е ясно, каза още вицепремиерът пред ТВ Европа и припомни, че бившият министър на външните работи на РСМ Никола Димитров в продължение на 3 години не е направил нищо за подобряване на двустранните ни отношения.

“България трябва да се противопостави на първата междуправителствена конференция, ако държи на националните и европейските интереси… Преди няколко дни Драги Георгиев /съпредседател на смесената историческа комисия – бел. ред./ имаше нагло поведение. Тези хора нямат никакво намерение да водят искрен диалог с България. Те смятат, че може да замазват нещата. Те си въобразяват, че някой в Брюксел или по света ще натисне България и ние ще клекнем. Очевидно те не са разбрали какво е ЕС и как работи. Те имаха три години да се превъзпитат”, каза още Каракачанов.

Договорът на РСМ с Гърция е много по-суров. Преди три години подписахме Договор за приятелство и добросъседство. Там е написано какво трябва да направи всяка една от страните. Но РСМ не спазва този договор. И заради това се стигна до Рамковата позиция през месец октомври миналата година на българските власти. Тогава светна лампичката, за да се сетят в Скопие, че няма напредък. Че те правят само имитация, подчерта вицепремиерът.

“Българското правителство има изработена своя Рамкова позиция, която бе одобрена от парламента. Българската дипломация се придържа към позицията на правителството и на парламента. На този етап не виждам подобно желание от страна на дипломацията ни за заобикаляне на този документ. България няма да се противопостави, а ще каже, че не е дошло време за насрочване на дата за насрочване на първата междуправителствена конференция. Когато някой не е готов да се яви в първи клас има предучилищна подготовка. В момента говоря от името на правителство“, каза още Красимир Каракачанов и изрази убедеността си, че няма да има промяна в позицията на парламента по отношение на РСМ. /БГНЕС

DW.COM