България, Политика

Караянчева: Изборите не ги прави ГЕРБ, насаждат се внушения

„В последно време има координирани усилия за подкопаване на доверието в избирателния процес. Внушенията, че партия ГЕРБ ще прави изборите и ще ги манипулира, води до недоверие, до уронване на престижа на институциите, но най-притеснителното е, че води до ниска избирателна активност“.

Това заяви председателят на парламента Цвета Караянчева, предаде репортер на БГНЕС.

По време на консултациите при президента Румен Радев, посветени на организацията на предстоящите парламентарни избори, Караянчева обвини държавния глава, че „също участва в подобно говорене“, водещо до недоверие на избирателите в изборния процес.

„Позволява се на хора, които не познават изборния процес, да правят внушения на българските граждани“, посочи Караянчева по повод на предходните разговори на държавния глава с партиите извън парламента. Според Караянчева е грешно „да се оспорват резултатите на вот, който все още не е проведен е грешно“.

Изборите не ги прави ГЕРБ, а изборните институции, заяви още председателят на парламента. Според нея само повишаването в доверието в тях ще доведе до легитимно избран следващ законодателен орган, който да излъчи правителство.

В отговор президентът Румен Радев категорично отрече да участва в насаждане на внушения.

Относно непознаването на изборния процес, Радев заяви: Ние сме демократична държава, за мен е важен гласът на всеки един българин, на всяка една партия. Това, че някоя партия не разбира нищо от избори, защото за първи път ще се явява, все някой за първи път ще се явява, ГЕРБ също се е явявала за първи път преди години.

Що се отнася до внушенията, че изборите могат да бъдат манипулирани, това се опровергава по един единствен начин, заяви Радев.

Председателят на ПГ на Даниела Дариткова пък заяви, че е лоша парламентарна практика Изборният кодекс да се променя непосредствено преди изборите.

Имаме предложение, в което предвиждаме всички карантинирани да гласуват с подвижна секция, а всички в болница – да гласуват с урни, предоставени от медицинския екип, каза Дариткова и добави, че предпазни средства трябва да бъдат предоставени на всеки един гражданин преди да упражни правото си на глас.

Нито едното, нито другото може да бъде организирано в рамките на два месеца, смята вицепремиерът Томислав Дончев за предложенията да се мисли за електронно гласуване или гласуване по пощата.

Той подчерта, че единствената алтернатива остава подвижна избирателна секция, в която да гласуват болните и поставени под карантина български граждани.

„Няма лош дебат“, посочи Дончев, според когото най-лошият вариант е изборите да „произведат политически резултат“, който не се приема от всички участници в тях.

От своя държавният глава Румен Радев подчерта, че все още има технологично време да се помисли за гласуване по пощата, което ще улесни и правото на глас на българските граждани зад граница, както и управляващите да не бързат да отхвърлят всички предложения като екзотични.

Томислав Дончев бе категоричен, че ако не целия състав на изборната администрация, ангажирана с процеса, то поне екипите в подвижните избирателни секции трябва да бъдат ваксинирани срещу COVID-19.

На въпрос от държавния глава какво става с обществената поръчка за покупката на машини за гласуване, Дончев отговори: „Не е редно да коментирам поръчки, в които не съм нито кандидат, нито възложител“.

По време на срещата бяха повдигнати и редица други въпроси, свързани с транспорта, логистиката, съхранението и охраната на машините.

Президентът Румен Радев настоя за справедливо медийно участие на партиите в изборите.

Радев настоя и да бъде дадена възможност за видеозаснемане на отварянето на протоколите, на броенето на бюлетините.

Той призова ГЕРБ да отнесат предложенията и в парламентарните комисии, където да бъдат обсъдени, защото по думите му „така и така ще се отваря Изборния кодекс”. Радев настоя нито едно предложение, идея, да не бъде отхвърляно, а обсъдено. /БГНЕС

DW.COM