България, Политика

Караянчева към депутатите: Вдигайте телефоните и давайте интервюта

„А и вие, колеги народни представители, призовавам ви, когато ви се обадят журналисти от всички медии, вдигайте телефоните и давайте интервюта. Правете срещи, има възможност за такива и в пресцентъра, и в конферентната зала“. Този призив към депутатите отправи днес в пленарната зала председателят на парламента Цвета Караянчева, предаде репортер на БГНЕС.

Причината – поредната доза критики, че в сградата на бившия Партиен дом, където парламентът наскоро се премести, журналистите са изолирани от работата на законодателния орган, нямайки достъп до кулоарите, а от там и до депутатите, което прави невъзможно да правят собствени разработки и да задават въпроси. Представителите на медиите работят в зала на приземния етаж, където наблюдават на монитори случващото се в пленарната зала, но често процесът е съпътстван от технически проблеми.

„Журналистите са в мазето“, коментира от трибуната по време на дебатите по поредните промени в Изборния кодекс депутатът от БСП Крум Зарков. Той разкритикува управляващите и заради вчерашното заседание на Комисията по правни въпроси, до което не са били допуснати представители на гражданския сектор и извън парламентарните политически партии.

От своя страна председателят Цвета Караянчева се оправда с проекта за реконструкцията на сградата и бившата зала „Света София“, подписан още от Георги Пирински като председател на законодателния орган. „Движението на потоците – народни представители, журналисти и администрация са ясно маркирани от него и подписани. Престанете да търсите причини, за да си правите политически пиар и да се правите на симпатични пред журналистите. Колегите журналисти – безкрайно уважавам и ценя техния труд. Те имат възможност да бъдат тук в залата, имат възможност да бъдат в конферентната зала, има място и за пресконференции. Има възможност, чрез пиарите на парламентарните групи, да получават информация и да търсят интервюта с колегите“, заяви Караянчева.

Относно пропусквателния режим в парламента тя заяви, че зари епидемичната обстановка в страната председателите на комисии могат да правят преценка за броя на гостите, които да присъстват на заседанията им. /БГНЕС

DW.COM