България, Политика

Караянчева награди финалистите в парламентарен дебат за ученици и студенти

Финална дискусия по парламентарен дебат за ученици и студенти се проведе в Народното събрание в присъствието на председателя Цвета Караянчева, предаде репортер на БГНЕС.

Темата на дебата беше за и против Лисабонския договор и Европейската конституция. В пленарна зала се явиха трима ученици и един студент.

Учениците Борислав Драганджиков, Захари Николаев, Алекзандър Бъчваров и студентът Тодор Рогошев имаха 5 минути за изказване и още по 2 допълнителни за реплики според регламента.

Победител стана отборът на Борислав и Захари. Всички финалисти получиха от Цвета Караянчева плакети и копие на Търновската конституция.

Добре, че не трябваше да бъда съдия. И двете страни бяха изключително подготвени. Това бяха млади хора, които са се подготвили с респект към институцията на НС. Това, че дебатираха сърцато, показва, че това е нашето бъдеще. Нещо много ценно – децата дебатираха изцяло по темата за Лисабонския договор и не влязоха в личностни нападки“, коментира Караянчева.

„Българското средно образование трябва да отваря все повече пространство за свободна конкуренция между младите хора. Те имат нужда да се изявят. Много важно е да бъде департизирано училището, през следващата година влиза в програмата Гражданско образование. Искрено се надявам, че училището ще бъде все по-открито на гражданска политическа култура“, заяви в отговор на БГНЕС политологът Антоний Гълъбов.

Двамата победители Борислав и Захари оцениха много високо уменията на конкуренцията.

„Един ден се виждам в пленарна зала, смятам че мога да допринеса за положението в България“, вярва Борислав. Захари пък смята да се насочи в частния сектор, но не би отказал на съвместни програми с парламента.

Макар и извън конкурса сред гостите беше и Джулия Грапльова от седми клас в 150 училище, която пък твърдо отхвърля плана “Магрон”. /БГНЕС

избор на редактора

Франция ще покани архитекти от целия свят да предложат дизайни за копие на катедралата „Нотр Дам”, тъй като старото беше унищожено по време на ужасяващия пожар.
София
12°
broken clouds
humidity: 43%
wind: 5m/s NNE
H 13 • L 11
12°
Sun
15°
Mon
14°
Tue
18°
Wed
Weather from OpenWeatherMap

DW.COM