България, Крими и инцидент

Катастрофа между два ТИР-а в Кресненското дефиле взе жертва

30-годишен водач на ТИР “Волво” загина след челен удар с “ДАФ” цистерна на Е-79 на входа на Креснеското дефиле. Тежкият пътен инцидент стана на “Свинския” завой в дефилето, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Това е поредната катастрофа на този завой, наречен така заради обърналия се преди три години румънски ТИР с прасета. Инцидентът от сряда вечер, катастрофата стана в 22.30 часа, е втори смъртен случай на този остър завой.

Само преди седмица тук се обърна товарен автомобил, който разпиля царевица, водачът на пернишкия ТИР се отърва с рана на главата.

По неофициална информация, движещата се в посока Кресна цистерна “ДАФ” със „С“-регистрация навлиза в насрещното на острия завой и се удря челно във “Волво”-то с пернишка регистрация, след което се преобръща на лявата си страна. При удара кабината на “Волво”-то е унищожена напълно, разкъсана е и цялата лява страна на ремаркето, в което са превозвани метални релси.

От удара загива 30-годишният водач на “Волво”-то, брат му, който пътувал с него е с леки наранявания.

70-годишният водач на цистерната е с травма на главата и гръдния кош, настанен е в МБАЛ-Благоевград.

Движението в участъка се извършваше в едната лента почти цяла нощ, нормалният трафик бе възстановен към 4 часа тази сутрин.

На този завой преди 5-6 години от ската в дясно на няколко пъти се свличаше скална маса. Това наложи почистването и укрепването му. Поради липса на инертни материали за строителството на ЛОТ-4 на АМ „Струма“ скатът бе използван за кариера. След пускането на ЛОТ-а, на ската не бяха оставени мрежи, вместо това трасето на Е-79 бе изместено наляво с 4 метра. Така се увеличи радиуса на завоя, а входната и изходни точки останаха същите. Така завоя стана по-остър, а старото трасе на пътя остана като буфер, върху който задържа падналите от ската камъни.

Преди завоя има ограничение от 60 км/час, но никой не го спазва. Резултатът е ясен – близо 10 катастрофи, преди две години тук кюстендилец, водач на лек автомобил излетя от завоя и падна в река Струма и се удави. Издирван бе в продължение на два дни. /БГНЕС

DW.COM