България, Общество

КЕВР с извънредна проверка на „Топлофикация София“

Енергийният регулатор започва извънредна проверка на „Топлофикация София“ заради сигнали на потребителите за завишени сметки за март.

В случай, че в хода на предстоящата проверка бъдат установени нарушения от страна на топлофикационното дружество, Комисията ще предприеме предвидените в закона мерки, съобщават от регулатора.

Комисията за енергийно и водно регулиране започва проверката след подадени до нея жалби на потребители, че сметките им за парно и топла вода са по-високи.

Същевременно от “Топлофикация-София” отново напомниха, че през този март средната температура е била с над два градуса по-ниска в сравнение със същия месец на предходната година.

Тъй като заради коронавируса една част от столичани останаха да работят от вкъщи, за същия период потребената топлинна енергия е била с 24 на сто повече.

Обявеното поевтиняване е в сила от 1-ви април и ще се отрази в бъдещите сметки.

Клиентите на „Топлофикация София“ ЕАД ще получат през тази седмица месечните си съобщения за мартенските сметки за парно и топла вода. Сметките бяха достъпни за потребителите в клиентските центрове и в Интернет от 14 април.

По данни на НИМХ средномесечната температура през март 2020г. е била +6,4 градуса или с 2,3 градуса по-ниска в сравнение със същия месец на предходната година. От началото на въведеното извънредно положение в страната на 13 март повечето от столичани трябваше да останат в домовете си, в резултат на което и общото количество потребена топлинна енергия е по-високо. Поради по-ниската температура и застудяването през последното десетдневие на м. март тази година столичани са консумирали 430 323 МВтч топлинна енергия, докато през м. март 2019 г. консумацията е била 346 945 МВтч. Напомняме на нашите потребители, че мартенските сметки са изчислени по високата цена на топлинната енергия, която действаше до 1 април 2020 г. Новата цена топлинната енергия, утвърдена от КЕВР, влезе в сила от 1 април 2020г. и е с 26,5% по-ниска, 70,32 лв. за мегаватчас /без ДДС/. Поради това се очакват по-ниски сметки за последния месец на отоплителния сезон.

Сметките на клиентите са изготвени съобразно изискванията на действащата Наредба за топлоснабдяване. Прогнозните месечни сметки за настоящия отоплителен сезон се формират на базата на реалната консумация във всеки отделен имот за предходния отоплителен сезон, отразени в окончателната изравнителна сметка за периода 1.05.2018 – 30.04.2019 г. Реално потребените количества топлинна енергия във всяко жилище ще бъдат отчетени след приключване на отоплителен сезон 2019-2020 г. и на тази база ще бъдат изготвени годишните изравнителни сметки. Изключение правят потребителите с реален месечен отчет.

В изпълнение на новите разпоредби, приети преди дни с промените в Закона за енергетиката, „Топлофикация София“ ЕАД ще извърши преизчисление на сметките на своите клиенти в законово определените срокове и след като КЕВР определи ретроактивните цени на природния газ и на топлинната енергия за периода от 5 август 2019 г. до 31 март 2020 г. Така клиентите, които имат ежемесечен реален отчет на уредите си за дялово разпределение, ще получат сумите още с първите си месечни сметки след утвърждаването на ретроактивните цени от КЕВР. За останалите потребители, които получават прогнозни месечни сметки, сумите ще бъдат отразени в годишните изравнителни сметки и ще са видни през м. юли, съобщиха от дружеството./БГНЕС

DW.COM