България, Политика

Кирилов: Президентът можеше да не налага вето на Закона за извънредното положение

Без много дебат, 19 депутати в ресорната правна комисия подкрепиха и се съгласиха с наложеното частично вето от президента Румен Радев на Закона за извънредното положение. Против и въздържали се нямаше, предаде репортер на БГНЕС.

По този начин ветото на закона отива за повторно разглеждане по-късно днес в парламента.

В неделя (22 март) държавният глава наложи вето на текста „невярна информация за разпространението на заразна болест“ и на частта отнасящата за спекулата в цените.

Пред комисията Крум Зарков от БСП заяви, че ветото на президента е шанс да се погледне отново по спорни текстове и да се попълни празнина в законодателството. Опозицията подкрепя ветото по отношение направените поправки в Наказателния кодекс и спекулата. „Няма да допуснем някой да трупа лесни пари на гърба на хорското страдание“, категорично заяви Зарков и съобщи, че партията му скоро ще внесе прецизирани текстове.

Красимир Ципов от ГЕРБ заяви, че ще подкрепят ветото. Той обясни, че по отношение на Закона за защита на потребителите партията му са отхвърлили предложението, направено от БСП, с мотива, че формулировките са неясни, непрецизни и няма да постигнат очакван резултат. „Но за да бъде постигнат консенсус в пленарна зала по време на второто четене, прегласувахме този текст за спекулата- дори с ясното съзнание за непрецизната формулировка. Идеята беше да покажем, че в този труден момент трябва да има консенсус между политическите сили“.

Йордан Цонев от ДПС обясни, че аргументите ще ги представят в зала.

Правосъдният министър Данаил Кирилов обясни пред журналистите след гласуването, че неговото мнение е, че президентът е можело да се въздържи и да не налага вето на закона. „Съмнявам се до известна степен и по отношение на искреността на мотивите за това вето“.

По отношение на текста за спекулата, Кирилов коментира, че никой не е забранявал намалението на цените. „Вие разполагате с текста, никой не е искал да замрази цените на електроенергията и газа. Това е извънреден закон,очевидно няма достатъчно време за дебат“, каза още министърът. /БГНЕС

DW.COM