България, Крими и инцидент

Кирил Христосков: Нищо няма да се изнася от колекцията на Васил Божков

Нищо няма да се изнася от колекцията на Васил Божков. Това беше лаконичният коментар на председателя на фондация „Тракия” Кирил Христосков, който подмина медиите и се качи в такси, предаде репортер на БГНЕС.

Нищо не мога да ви кажа повече към този момент, допълни Христосков. Малко по-рано преди да излезе Христосков, от сградата на Московска 45 излезе и наблюдаващият прокурор Ангел Кънев, който и на влизане и на излизане не пожела да се спре пред медиите. Към този момент нищо от сградата не е изнасяно, единствено влизат вещи лица и експерти. От фондация „Тракия” в рамките на деня ще излязат с официална становище за ставащото.

БГНЕС припомня, че тази сутрин вещи лица, прокурори и реставратори влязоха в офиса на “Нове холдинг”, за да изземат вещи от колекцията на Васил Божков.

Ако се стигне до изнасяне на експонати от частния музей на Васил Божков, това може да отнеме и седмици. Всеки предмет в момента се описва по отделно, разясни представител на фондация „Тракия”, която отговаря за колекцията.

Към момента самата фондация няма много информация за случващото се, има техен представител вътре в описващите колекцията. Стана ясно, че в частния музей на „Московска 45” се съдържат всички около над 3000 предмета.

Предметите от колекцията на Васил Божков ще бъдат иззети в присъствието на най-добрите експерти в България, съобщи преди дни говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Коментарът бе по повод възмущение на председателя на Комисията по култура и медии Вежди Рашидов, че разследващите са се опитали да конфискуват колекцията на свързаната с Васил Божков фондация „Тракия“ в чували. По-рано през седмицата от Фондация “Тракия” оповестиха съобщение до медиите, в което изразиха възмущението си от опита на разследващите органи да изземат ценни експонати от колекцията, като ги събират в чували и кашони./БГНЕС

DW.COM