България, Общество

Медиците от Карлово оттеглиха оставките си

Медиците от Карлово оттеглиха оставките си. Това се случи след двучасова среща между областния управител на Пловдив Дани Каназирева, директора на общинската МБАЛ „Д-р Кирил Попов“, представители на РЗИ Пловдив и на лекарите. Поводът за оставките на медиците бе откриването на приемен кабинет, който не е обезпечен с финансиране и необходимия персонал, предаде кореспондентът на БГНЕС.

От днес в общинската болница в Карлово трябваше да заработи приемен кабинет, открит миналата седмица. Това обаче не се случи заради подаването на оставките на лекарите и сестрите, заради липсата на обезпечаване на това звеното.

Решихме, че ще оттеглим оставките в името на това, че трябва да се договорим между Спешна помощ и болницата по какъв начин да ги уредим тези спорни въпроси. Трябва да ви кажа, че до този момент нито един пациент не е бил оставен в Спешна помощ без консултация от лекар, който е по отделенията, каза д-р Дориана Маринова – лекар.

 

На проведената среща днес беше решено до 10 дни да се изготви споразумение между Спешна помощ и лечебното заведение, което да изглади спорните въпроси.

Явно има напрежение между двете структури и и за това се разбрахме категорично, че до 10 дни ще бъдат изготвени правила. Тепърва ще се говори как ще бъде извършвано консултирането и хоспитализацията. Дали чрез този нарочно създаден кабинет или кабинетите в отделенията, заяви областният управител на Пловдив Дани Каназирева.

По информация на директора на Спешна помощ Пловдив д-р Иван Стойнов има нужда от лекари, но докато се намерят, ако се наложи, ще се направи реорганизация.

Във филиала в Карлово следва да има по щат 6 лекари и 6 фелдшера – имаме 7 фелдшера и 3 лекари. т.е. ако единият фелдшер замества единия лекар имаме недостиг от двама лекари или фелдшери, два щата, каза д-р Иван Стойнов – директора на Спешна помощ филиал Карлово.

Лекарите от карловската болница са категорични, че не са в състояние да покрият работата в кабинета. Той беше открит миналата седмица след изрична препоръка на областният управител Дани Каназирева. Той е за пациенти без симптоми на COVID-19. /БГНЕС

DW.COM