COVID-19, България, Общество

МЗ: Презапасяването и самолечението е изключително вредно

На територията на България имаме достатъчно количество медикаменти и презапасяването с лекарства е причината за проблема, който наблюдаваме в момента. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на извънреден брифинг пред здравното министерство, предаде репортер на БГНЕС.

Изявлението на здравния министър, председателя на УС на Български фармацевтичен съюз и представители на търговците на лекарства е по повод разпространявани в социалните мрежи протоколи за лечение при симптоми на коронавирусна инфекция и силното търсене на антибиотици в аптечната мрежа.

Проф. Ангелов заяви, че приемането на антибиотици без предписание от лекуващ лекар в началото на заболяването е изключително опасно за здравето на хората, тъй като това намалява имунитета в момент, в който започва борбата на организма с коронавирусната инфекция.

Самолечението и презапасяването е абсолютно вредно. Всяка свръхупотреба на антибиотици води до резистентност. Струпване в аптеките в условия на пандемията не е необходимо. Хората да бъдат спокойни и да не се самолекуват, призова проф. Асена Сербезова, председател на УС на Български фармацевтичен съюз.

Тя посочи, че е недопустимо пациенти да бъдат лекувани по телефона и в аптеките да се продават антибиотици без изписана рецепта от лекар.

„В настоящия етап на национално ниво нямаме недостиг на нито един медикамент, който се използва за лечение на пациенти с COVID-19, нямаме и специфичен медикамент, който се използва за лечението на тази вирусна инфекция. Медикаментите, които се използват са за профилактика на бактериалните усложнения при тази вирусна инфекция“, заяви той.

Проф. Ангелов призна, че имат сигнали за недостиг на нискомолекулярни хепарини в страната и по този повод са създали специална организация.

„Тя ще влезе в сила от днес. Търговците на едро ще разпространят в аптечната мрежа в страната допълнителни количества нискомолекулярен хепарин, така че да има регулярно наличие на такъв медикамент в аптеките“, обясни здравният министър и добави, че бременните жени, на които е изписан трябва да отидат с рецепта и с документ, който да удостоверява генетичното изследване, направено в лаборатория в аптеката, за да го получат. Министърът уточни, че те ще получат изписаното на рецептата количество.

Проф. Ангелов уточни, че до края на деня в сайта на Изпълнителната агенция по лекарствата ще бъде качен списък с аптеките, в които допълнителните количества от нискомолекулярния хепарин ще бъдат разпространени. Той увери също така, че на територията на страната има и достатъчно Азитромицин, както и че в аптеките той се среща под имена, които не се знаят от хората и затова има количества от него и призова хората да не се самолекуват с него, без той да им е предписан от лекар.

„Пациентите, които имат нужда от лечение с антибиотици, нискомолекулярен хепарин, декстаметазон се настаняват и лекуват в лечебните заведения. В лечебните заведения няма недостиг на медикаменти за лечението на придружаващите заболявания, породени от коронавирусната инфекция“, обясни той.

Проф. Асена Сербезова, председател на УС на Български фармацевтичен съюз определи като некоректно и недопустимо разпространението на протоколи с търговските имена на лекарствени продукти в социалните медии. Според нея на това се дължи недостигът на конкретни антибиотици в аптечната мрежа.

„Според данни на СЗО само 8% от пациентите, които са хоспитализирани с COVID-19 имат бактериална или гъбична инфекция, която налага лечение с антимикробни средства. В противовес на това практиката, не само в България, но и в други държави, е че на 72% от пациентите с ковид се предписват антибиотици, част от които съдържат „Азитромицин“, заяви тя и подчерта, че е недопустимо да се лекуват пациенти по телефон или да получават лекарства от аптека без рецепта.

„Призоваваме, особено в тази ситуация на недостиг на някои продукти, българските лекари да предписват генерично, т.е. не по търговско наименование, тъй като към момента има около 12 продукта, съдържащи „Азитромицин“, каза проф. Сербезова и поясни, че докато няма електронна система за проследяване на наличностите няма да се има ясна представа каква е картината в цялата страна.

Стана ясно още, че само в рамките на вчерашния ден са били разпространени 24 000 опаковки „Азитромицин“ и призоваха хората да не се презапасяват, защото няма недостиг на лекарства.

На въпрос на БГНЕС защо в такъв случай в аптечната мрежа няма „Фраксипарин“ и „Клексан“, дистрибуторът Аделина Любенова коментира, че не е нормално пациентите да се самолекуват и да си ги купуват, и поставят.

„Успяхме да осигурим за бременните, които наистина имат нужда от тези продукти наличност в аптеките. Нека да са спокойни. А за болниците има достатъчно количества хепарини“, заяви дистрибуторът Аделина Любенова./БГНЕС

DW.COM