България, Политика

На първо четене: Връщат стария праг на преференциите

Депутатите гласуваха на първо четене промените в Изборния кодекс, с които се връща стария праг на преференциите, предаде репортер на БГНЕС.

С промени в изборните правила, приети от парламента на 14 февруари прагът бе чувствително завишен, което според много анализатори на практика обезсмисля преференциите. Темата предизвика широко обществено недоволство, като дори се стигна до вето върху промените от страната на президента Румен Радев. То бе отхвърлено от парламентарното мнозинство, но депутатите от ГЕРБ предприеха собствена законодателна инициатива за връщане на старото положение.

С внесения от управляващите законопроект се предвижда възстановяване на 7-процентовия праг на преференциите при парламентарни избори и на 5-процентовия праг при изборите за Европейски парламент.

Мнозинството отхвърли предложенията на ДПС за отменя на правилата за образуване на избирателни секции извън страната и за въвеждането на видеонаблюдение във всяка секционна избирателна комисия през целия изборен ден. Законопроектът на ДПС предвиждаше още промени относно изискванията за уседналост при провеждане на избори за членове на Европейския парламент, както и за общински съветници и кметове. От движението настояваха още за използването на майчин език по време на предизборната кампания, но предложението също не срещна одобрението на мнозинството. /БГНЕС

Bolshoi_teather

избор на редактора

Изящният Алхамбра в Гранада е най-посещаваното туристическо място днес в Испания. Дворецът се простира под заснежените върхове на Сиера Невада и е съвършен образец на мюсюлманската култура. Алхамбра, испанците го наричат Аламбра, е задължителна и препоръчително първa спирка на пътуването и опознаването на Андалусия. Всеки ден туристите в Гранада са хиляди.
София
3°
clear sky
humidity: 74%
wind: 1m/s SE
H 12 • L 11
15°
Sun
17°
Mon
12°
Tue
9°
Wed
Weather from OpenWeatherMap

DW.COM