България, Крими и инцидент

Невена изпратила 1, 22 млн. лв. на виртуалния си приятел Сергей, теглила и кредит

Специалистката в отдел „Банкиране на дребно“ във варненския офис на банка Невена Й. ще остане в следствения арест. Това е определението на Варненския окръжен съд, с което бе одобрено искането на Окръжната прокуратура във Варна.

38-годишната Невена бе привлечена като обвиняема за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай.

Днес в съдебната зала по представена справка от банката, където е работила Невена Й., стана ясно, че точно 19 вложители са били ощетени от присвоителните действия на обвиняемата, като точната сума е 1, 22 млн. лева. Обвиняемата подписала и запис на заповед в полза на банката заради присвоената сума, след като била разкрита.

Както вече стана ясно, парите от влоговете на вложителите били прехвърляни в сметка на обвиняемата и нейни роднини, а след това теглени и изпращани с куриерската фирма „Еконт“ на виртуалния приятел на Невена. Той се представял като Мирослав Михайлов.

Истинското му име обаче е Сергей и живее охолно в монтанско село.

Освен парите на вложителите, Невена теглила личен кредит и кредит от името на баща си, а парите също били изпратени на мъжа.

С пратки на „Еконт“ тя изпратила и личните влогове на родителите си, които са пенсионери по болест. В дома на Сергей са намерени и иззети едва 30 000 лева в брой.

Пред разследващите обвиняемата обяснила, че Мирослав искал парите, за да реши свои финансови проблеми с лихвари. За близо трите години общуване в интернет двамата никога не са се виждали на живо. Невена имало само три негови снимки.

В съдебната зала на Варненския окръжен съд днес обвиняемата Невена изрази съжаление за действията си и поиска да й бъде определена мярка за неотклонение „Домашен арест“.

Състав на Варненския окръжен съд прие аргументите на прокуратурата, че има обосновано подозрение, че Невена е извършила длъжностното присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай, както и че има опасност, ако е на свобода, тя да се укрие и да извърши друго престъпление. Това престъпление се наказва от закона с лишаване от свобода от 10 до 20 години.

Определението на Варненския окръжен съд, с което е взета най-тежката мярка за процесуална принуда на Невена Й., подлежи на обжалване пред Апелативния съд, заявиха от пресслужбата на Апелативната прокуратура във Варна. /БГНЕС

DW.COM