България, Общество

Непознатият Иван Евстратиев Гешов

Иван Гешов е единственият министър-председател, работил за България в годините от 1911 до 1913 г., без да вземе една стотинка заплата. Той е пътувал през целия си живот по държавни дела на страната.

Това каза за БГНЕС Даниела Стоичкова, която работи в Научния архив на Българската академия на науките по повод отбелязването на 170 години от рождението на Гешов и честването на 150 години от създаването на академията на науките.

Стоичкова казва, че Гешов е и английски поданик, но въпреки това посвещава живота си на България. Също така той е бил приеман на лична аудиенция от английската кралица.

„В завещанието, което оставя на своите деца, в първия му лист, остава препоръки как да работят за благото на държавата, как трябва да работят за добруването и сдружаването на славянските синове. Той е радетел за балканското сътрудничество и славянското единение“, разкри Стоичкова.

Иван Гешов не остава в историята само като министър-председател на България.

„Два пъти той е бил председател на Народното събрание, бил е народен представител в няколко парламента, бил е лидер на Народната партия, два пъти е министър на финансите и управител на БНБ. Като министър-председател изпълнява функцията и на външен министър“, обясни още тя.

Това, което свързва Гешов с БАН е, че по негово желание Българското книжовно дружество се превръща в БАН като за целта плаща 120 000 златни лева дългове на дружеството към банките с единственото желание то да се превърне в академия.

Освен това той е построил и първото студентско общежитие в София. По негова воля в тях са настанявани деца на загиналите офицери. Гешов им е плащал храната, дрехите, университетските такси и им е купувал учебниците с единственото условие да имат успех над 4. Сградата се намира на столичната ул. „Граф Игнатиев“ в близост до паметника на Патриарх Евтимий.

Стоичкова обръща внимание и на един много важен факт, а именно, че презимето му не е Евстатиев, както мнозина го познаваме, а Евстратиев.

„Предполагам, че така го наричат заради благозвучие, но това е много груба грешка. Баща му се казва Евстрати и така той кръщава първородния си син“, обясни Стоичкова.

За живота и делата му разказва и изложба, която се намира във фоайето на академията и ще остане там до края на месеца.

„В оригиналните документи във витрините може да се види оригиналният протокол, с който той приема ковчежничеството на Българското книжовно дружество. Сред експонатите може да се видят още писмата между него и Марко Балабанов, една изключително рядка снимка, на която е най-малкият му син Никола със съпругата му Рада и една негова снимка, която е притежание на архива на БАН и рядко се показва“, заяви архивистът.

По повод годишнината предстои да излезе от печат и том 1 от поредицата на Научния архив на БАН „Дигитални колекции“, посветена на Гешов. С нея Архивът си поставя за цел да популяризира делото на редица български общественици, имащи отношение към Академията, като показва документите, които се съхраняват за тях във фонда й.

На 7 март, когато Гешов умира, ще бъде отслужена панихида в църквата „Света София“. /БГНЕС

DW.COM