България, Политика

НЗОК ще може да заплаща дейности за минали периоди

Депутатите подкрепиха единодушно на първо четене актуализацията на бюджета на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) за тази година, предаде репортер на БГНЕС.

Промяната предвижда Касата да може да заплати дейности за минали периоди, отчитани от болниците като надлимитни. Числата показват, че има големи неразплатени суми, в размер на около 135 млн. лева, а с промяната се дава именно правното основание за тези плащания.

По време на дебатите от ДПС подкрепиха идеята, но поставиха въпроса на управляващите защо точно сега са решили да вземат това решение.

„Дали причината е в множеството съдебни дела, които лечебните заведения заведоха или заради неистовото желание да се харесате на хората, които протестират? Да се борите за любовта на съсловието – това е вероятно да е истинската причина”, смята д-р Нигяр Джафер.

Според нея днешното решение е опит по извънсъдебен път да се постигне споразумение и да се избегне плащането на съдебните разноски. Тя подчерта още, че парите за здравно осигуряване са за плащане на медицински дейности, е не съдебни дела, призовавайки лимитите да отпаднат.

Проф. Георги Михайлов от БСП също заподозря, че това се прави само за да се намали напрежението и че не е навременно държавническо решение. Според него средствата реално няма да отидат за болниците, а ще поемат в посока на техните кредитори, кредиторите, защото задълженията им са големи.

От ГЕРБ не се съгласиха, че актуализацията на бюджета на Касата е „политика на парче“, а депутатът от партията Лъчезар Иванов заяви, че промяната ще даде възможност да се погасят половината от задълженията към болниците, които към момента висят неразплатени.

Подкрепа дойде от по-малкия коалиционен партньор „Обединени патриоти“, откъдето определиха решението като „глътка въздух“ за лечебните заведения. /БГНЕС

DW.COM