България, Политика

Нинова: Борисов удари дъното, провали кворума от страх

Били сме свидетели на всякакво шикалкавене от страна на премиера Борисов, за да не ми отговаря на въпроси, но днес той удари дъното. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова след двата неуспешни опита за регистрация на кворум в парламента, предаде репортер на БГНЕС.

Към премиера Нинова е отправила питане, на което иска отгоров по време на парламентарния контрол. Питането ѝ е “защо корупцията на неговото правителство провали бъдещето на България в Шенген”. Днешният контрол трябваше да се проведе в 10 часа или след приключване на законодателната работа на парламента, но още в началото на заседанието липса на кворум го провали. В същото време Бойко Борисов, заедно с Каракачанов и Аврамова, отиде да открие нова отсечка от автомагистрала “Хемус”.

„Понеже го чух в едно предаване да казва, че бил дошъл да отговаря, но мен ме нямало – един път ми се е наложило да отсъствам, но искам да ви изложа следните факти. От началото на това Народно събрание, всички мои въпроси и питания се връщат от министър-председателя с отказ да ми отговаря поради некомпетентност“, обясни Нинова. Тя даде за пример няколко от питанията си към министър-председателя – питане за Агенция “Митници“, срив в Търговския регистър, източване на лични данни от НАП. Отговорът, по думите й е бил, че това не е от компетентността на министър-председателя и че трябва да бъде зададен на вицепремиера по демографска политика Марияна Николова. Друг пример, който председателят на левицата изтъква – питане относно избора на делегирани за България прокурори в Европейската прокуратура, питане защо България гласува против г-жа Кьовеши за главен Европейски прокурор. Отговор – не е от компетентността на министър-председателя, да бъде запитан Данаил Кирилов. Корнелия Нинова обясни и за други случаи на въпроси към Борисов относно преразпределяне на излишъка от националния бюджет за 2019 година: „Беше питан защо заобикаля парламента и раздава пари от Бюджета от багажника на колата си, в разрез с всички закони и правила. Отговор – не е компетентен да ми отговори, компетентен е Горанов“.

„Следващо: допълнителни трансфери към общините за сметка на централния бюджет – постановленията, с които той еднолично и по политически причини раздава пари на определени общини, а на други – не. Отговор – не е компетентен, питайте министъра на финансите. Последен пример – питане относно новия модел на икономическа политика, представен от Томислав Дончев. Отговор – Томислав Дончев нещо си говори по медиите това не ангажира правителството да се занимава с него и с Вас. Така че премиерът не е компетентен да тълкува думите на Томислав Дончев“, обясни още Нинова.

„Надявам се, че това ви показва тенденцията и отношението към парламентаризма и към моите питания. Страхът му да дойде да ми отговаря е по-голям от парламентаризма“, категорична бе Нинова. Тя припомни думите на бивш генерал, шеф на НСО: „Винаги усещаме кога едно правителство си тръгва, когато министър-председателят отказва да идва в парламента и да отговаря на въпроси, а ако случайно дойде – иска от нас да го извеждаме от страничния вход“. Мисля, че ситуацията в момента е точно тази“, каза още Нинова. /БГНЕС

DW.COM