България, Политика

Нинова: ГЕРБ се готви да фалшифицира изборите

ГЕРБ се готвят да фалшифицират изборите през 2019 г., заяви по време на дебатите по промените в Изборния кодекс лидерът на БСП Корнелия Нинова, предаде репортер на БГНЕС.

Изказването на Нинова бе свързано с възможността за въвеждане на машинно гласуване в страната ни, в което лидерът на левицата припомни, че то бе гласувано още през 2014 година. Тога парламентът реши да бъде изготвена пътна карта, а през настоящата година машинно гласуване да има във всяка изборна секция в България.
„Вместо това да се случи, днес сме свидетели на опит това модерно достижение на българското изборно законодателство да бъде редуцирано или отменено. Защо?“, попита Нинова. Според нея след като парите в бюджета са въвеждането му е гарантирано, а техническата възможност е налице, въвеждането изцяло на гласуване с машини не би следвало да се бави цели 5 години.
„Защото управляващите от ГЕРБ искат да ви подменят гласа. Машинното гласуване е гаранция на честен вот, а те не искат такъв“, смята лидерът на БСП. Тя обвини управляващите от ГЕРБ, че гласуват само закони, обслужващи техния интерес и помагащи им да се задържат на власт. „Това е днешният Изборен кодекс“, категорична бе Нинова.
Тя се закани за всички спорни промени БСП да сигнализира Венецианската комисия и посланиците на всички европейски посланици у нас. От партията на Нинова ще се обърнат още и към омбудсмана Мая Манолова и президента Румен Радев, от който ще поискат да им наложи вето. /БГНЕС

DW.COM