България, Политика

Нинова: Кризата доказа необходимостта от данъчна реформа

Правителството няма ясен план за излизане от кризата, смята лидерът на БСП Корнелия Нинова, предаде репортер на БГНЕС.

Нинова взе участие в дебатите по различните законопроекти за въвеждане на диференцирана ДДС ставка за някои стоки и услуги, като обвини управляващите, че действат „на парче“ и без ясен анализ на финансовото състояние на държавата.

Според лидера на левицата предложението на управляващите за 9% ДДС за хотелиерските и ресторантьорските услуги няма да се окаже достатъчно за преодоляване на икономическата и социалната криза, причинена от пандемията от COVID-19. Ето защото опозицията за пореден път предлага да се намали ДДС още за лекарствата и някои храни.

Нинова обвини още управляващите в „хаотични действия“, давайки за пример намерението по-ниската ставка да бъде временна мярка и да бъде премахната, ако се окаже неработеща. „Временна мярка може да е носене на маска, но бюджетът на държавата, данъчните закони, осигуряване на пенсии, внасяне на осигуровки, не могат да са временна мярка. Държавата и икономиката имат нужда от сигурност и то дългосрочна, а не от временни промени в данъчни закони и в бюджета“, каза Нинова.

Тя разкритикува и факта, че при днешните дебати от зала отсъства министърът на финансите Владислав Горанов, а нито един член на Бюджетната комисия не е подписал законопроекта на управляващите.

Според Нинова тази криза е доказала необходимостта от данъчна реформа в България. /БГНЕС

DW.COM