България, Политика

Нинова: Състезание само с един участник не е истинско състезание

Не си позволяваме да даваме съвети на президента, той изпълни конституционната възможност, която му е дадена. Така лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира в парламента отказа на президента Румен Радев да подпише указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор на България, предаде репортер на БГНЕС.

Нинова припомни позицията на БСП, която е изразила от името на групата преди три месеца от трибуната на парламента. „Състезание само с един участник не е истинско състезание. Единственият човек, който можеше да осигури истинско състезание е премиерът Борисов, защото по закон предложения се правят или от прокурорите, или от правителството. Била съм доста остра в това изказване и сме се надявали Борисов да прояви здрав разум и да внесе и втора кандидатура. Уви, тежките му зависимости не му позволиха тази смелост. За нас той е участник в уговорката за издигане на един единствен кандидат“, припомни тя и подчерта, че партията ѝ не участва в такива уговорки.

Нинова уточни, че законът не им дава право нито да предлагат, нито по някакъв начин да въздействат върху този процес.

„Уважаваме решението на президента, той има това право по Конституция. Бих искала да се обърна към лидерите на другите партии. Не упражнявайте партиен натиск върху членовете на ВСС за партийни, икономически или лични интереси. Те са висши магистрати и трябва да действат водени единствено от закона, от вътрешното си убеждение и от съвестта си. Нека те да решат оттук нататък как да процедират“, призова Нинова.

Попитана дали трябва да има нова процедура за избор на главен прокурор, Нинова заяви, че това е юридически казус, в който няма да се меси и добави, че той трябва да бъде решен там, където му е мястото.

На въпрос на БГНЕС дали Нинова ще пусне кандидатите, участвали в местния вот на среща с Борисов, след като в четвъртък заяви, че те са били репресирани, Нинова се разгневи: „Тези плоски номера не на нас. Човекът, който наложи този модел изпраща държавните институции на тези проверки за това мачкане, сега се явява спасител. Значи, тоя номер го играе вече 10 години. Някъде другаде да ги играе тези номера – той ги праща, той ще ги спасява“, възмути се лидерът на БСП.

Красимир Ципов от ГЕРБ също коментира отказа на президента да подпише указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор.

„Това е конституционно правомощие на президента. Оттук насетне процедурата трябва да продължи. Всичко е в ръцете на ВСС. Добре е да напомним, че тази реформа се случи с промени в конституцията и Закона за съдебната власт. Именно, тези които протестират срещу избора на главен прокурор бяха в основата на тези предложения, визирам представители на „Демократична България““, заяви Ципов и добави, че правителството не е предложило свой кандидат, защото е щяло да възникнат много въпроси.

„Това е законова възможност, не задължение на правителството. Всички представители – правосъдният министър и премиерът, казаха, че ако бяхме упражнили такова правомощие, щяха да възникнат много въпроси“, обясни Ципов, който отказа да каже дали ако процедурата започне отначало ще излязат с номинация.

Депутатът от ДПС Хамид Хамид заяви, че народните представители не трябва да се намесват в темата, защото са извън процедурата за избор на главен прокурор.

„Независимата съдебна система си избира главен прокурор, президентът подписва или не подписва указ. Къде е ролята на народните представители в тази процедура, за да коментирам? Всеки коментар на всеки политик, докато не е приключила тази процедура, е намеса, затова отказвам да коментирам“, коментира Хамид. /БГНЕС

DW.COM