България, Политика

Парламентарният сезон започва с безпрецедентна криза във водния сектор

В началото на новата пленарна сесия основните парламентарни групи излязоха с политическите си декларации за приоритетите през 2020 година, предаде репортер на БГНЕС.

Стартът на парламентарния сезон е белязан от безпрецедентна криза във водния сектор. На този фон политическите партии направиха и своите изявления.

ГЕРБ

Председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова започна изявлението си с това, че тази година предсрочни избори няма да има. „ПГ на ГЕРБ ще продължи да подкрепя правителството и да работи за изпълнение на програмата на мнозинството. Предстои ни година, в която няма избори. Няма да има предсрочни избори тази година, уточни Дариткова. Следващите са догодина. Заедно можем да постигнем политическо съгласие по дългосрочните приоритети в българското общество. Още в първите дни на годината се очертава напрежението във вътрешен и международен план. Трябва да проявим единство и диалог между политическите сили. За нас създаването на подобна атмосфера на работа е важно условие за баланса на интересите на обществото, подчерта Дариткова.

Тя добави и че от ГЕРБ ще продължат да утвърждават образованието като основен и дългосрочен приоритет на управлението. България ще има възможност за по-бързо развитие на българските деца, те ще имат много повече перспективи, ако успеем с плана си, каза Дариткова. Този основен приоритет трябва да се припознае от политическите сили и от българските граждани. Ще работим за съгласие по отношение на модерна водна и екологична инфраструктура. Надявам се, че водната криза в Перник ще се превърне във възможност за промени, заяви още Дариткова.

Ще действаме по промени в Изборния кодекс и Закона за политическите партии. Тези промени трябва да се случат още през първата половина от годината. С ниското доверие в изборния процес се руши самата демокрация. Надявам се всички политически сили да подходят отговорно към тези теми. Дебатът трябва да се проведе отвъд спекулациите и взаимните обвинения. Трябва да има обществено политическо съгласие. Изборите и финансирането на политическите партии са фундаментални въпроси, каза Дариткова.

БСП

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че са лъжи и манипулации твърденията, че БСП влиза в договорки и задкулисие да крепи правителството. „Ние работим за сваляне на това правителство. То е вредно за България. Започваме и тази сесия с криза, с поредната правителствена криза – девета смяна на министър, близо половин милион българи са с режим на вода, стохиляден град е изправен пред избора хляб, работа или вода. Народът плати стотици милиони за безводие и мръсна вода. България е превърната в сметище на света. Международната и българска мафия печели милиони на гърба на българския народ, заяви Корнелия Нинова.

В продължение на 10 години управлението на ГЕРБ приема закони в името на печалбата на малцина. За 10 години превърнахте политиката в търговия и плащате собственото си спокойствие с парите на хората, обърна се тя към управляващите.

ДПС

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че в последните 10 години властта се упражнява като решение на конкретни проблеми при пожар, на принципа проба-грешка, което води до криза и така от криза в криза.

Сегашните кризи са олицетворение на 10-годишното хаотично управление. 10 г. се върви по инерция и се разглежда властта като персони, а не като модели на управление. Липсата на ясна визия не може да се компенсира с персонални смени, добави Карадайъ.

Днес време за предупреждение няма. Проблемите в управлението спират развитието на страната ни и ни връщат назад. Сериозни и тежки са проблемите, стоящи пред нас за решаване. Проблемите трябва да бъдат решени в много кратък срок и то преди да е настъпила парламентарната криза. Тежките кризи сега са достатъчно сериозни, за да няма никой илюзията, че нещата могат да продължат по същия начин, -основно двете кризи – във водния сектор и здравеопазването са очаквани, защото тези сектори са нереформирани. Тези бомби са предварително заложени заради отказ от реформи и заради модела на властта – без ясна визия, приоритети и без ясна програма с ясни приоритети, категоричен е Карадайъ.

ДПС е за чисти храни, чист въздух, чиста вода и чиста енергия. За каква чиста вода да говорим като изобщо няма вода. За какви здравословни условия да говорим като има толкова много проблеми пред здравеопазването. Наливането на пари в бездънната каца здравна каса ни отдалечава все повече от решаване на проблемите, коментира Карадайъ.

Той подчерта, че ГЕРБ няма с какво повече да се оправдава, управляват 10 години. Днешните проблеми, тежки и сериозни, се дължат единствено и само на ГЕРБ. 30 г. след началото на прехода се налага оценката за отстъпление от демокрацията и пак благодарение на ГЕРБ. Ситуацията изисква спешни и решителни отговорни действия, добави Карадайъ.

Обединени патриоти

Заместник-председателят на ПГ на Обединени патриоти Искрен Веселинов заяви, че истината за Перник е, че виновниците са десетки и вината им е разхвърляна през годините.

Водната криза в Перник явно е символът, под който ще мине това първо заседание и тя позволява на всички да проявяват загриженост и всички да експонират темата за чиста вода, чист въздух и т.н. Водата е важна тема, въздухът също. Има и други подобни важни теми. За “Обединени патриоти” най-важната е общество ли сме, единна нация ли сме или социалната разруха и умишленото окалване и принизяване на институциите вече дава своите отровни плодове и ни превръща в сбор от мразещи се хора. Всички са приковали поглед в Перник, отскоро и народът си има нарочен генерален виновник. Чувството за безнаказаност се възпитава още от люлката, каза Веселинов и изброи приоритети на групата, сред които опазването на обществения ред и въвеждането на военно обучение в училищата. От групата ще искат промени в Наказателния кодекс.

Не смятаме да напускаме управлението, защото излезем ли, ще влезе ДПС, заяви Веселинов от трибуната и продължи: Тук сме, за да браним националния интерес, а не заради самоцел. /БГНЕС

DW.COM