България, Политика

Парламентът гласува оставките на министрите, новите се заклеват (ОБНОВЕНА)

Парламентът прие да гласува рокадите в правителството като първа точка в дневния ред. Министър-председателят Бойко Борисов не присъства в зала, предаде репортер на БГНЕС.

От опозицията поискаха премиерът лично да дойде в пленарна зала и да мотивира предложенията за смени в кабинета.

Депутатът Иван Ченчев от БСП обвини председателят Караянчева, че въобще не е поканила министър-председателят в зала и поиска да бъде информиран къде се намира той.

Веднага след това на трибуната да представи кандидатурите за нови министри се качи вицепремиерът Томислав Дончев. В началото на няколко пъти той беше прекъсван от възгласи “оставка”.

„Защо правите тези промени, г-н Борисов. Не сте в залата, но всички въпроси ще са само към вас, до и след оставката. Кога ги планирахте? Когато чухте вътрешния глас на прозрението или нещо доста оглушително ви кънти под прозорците“. С тези думи депутатът от „БСП за България“ Красимир Янков се обърна към премиера Бойко Борисов по време на дебатите.

Опозицията на няколко пъти упрекна министър-председателя, че не демонстрира уважение към законодателната институция, отсъствайки от гласуването на персоналните промени в ръководения от него Министерски съвет.

„Имате поне още толкова провалени министри! Тях защо не сменяте? Или ще има още траншове. А вашата оставка, кога? Не ми отговаряте, отговорът няма значение. Без значение е точно толкова, колкото цялата операция по опита ви за заздравяване на рухващата ви власт“, смята Янков, който на няколко пъти използва парламентарната трибуна, за да призове за оставка на цялото правителство.

Единственото, което спира това правителството да подаде оставка, е отговорността, смята депутатът от ГЕРБ Валентин Николов.

„Медиите доста усърдно показват протеста – младите, градска десница, селска левица, ултра леви, ултра десни, всякакви. Опитват се да се консолидират около един юмрук, който напомня на един партизанин, влизащ в София. Може би и на Че Гевара“, заяви депутатът, визирайки президента Румен Радев, който подкрепи антиправителствените протести.

Според него важният въпрос е кой ще дойде на власт, ако управляващата коалиция от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ се оттегли, подавайки оставка на цялото правителство.

„Оглавяващият протестите революционер г-н Радев ще направи някакъв случаен кабинет. Това трио, не знам точно какви са, но те са казали, че са десни. Тези десни, примерно, не искат да продължи АЕЦ „Белене“. Те не искат да се продължи съответно и „Балкански поток“, смята Николов, който се обърна към левицата с въпроса кого ли държавният глава ще посочи за енергиен министър в едно евентуално служебно правителство.

„В крайна сметка, около коя идеология – икономическа и философска, ще бъде формирано това служебно правителство, което, предполага се, ще събере желанието на хората нещо да се промени в т.нар. дневен ред. Да могат с пълни шепи гражданите да черпят благата от това, което сега, според вас, се раздава на тъмно“, попита депутатът колегите си от опозицията.

Той обвини още БСП и т.нар. градска десница в колаборация на изминалите местни избори, а според него гражданите не са видели „нищо добро“ от това, ето защо той многократно заяви: „никаква оставка“.

С проекта на решение, внесен в четвъртък, се предлага Народното събрание да освободи от длъжност министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на вътрешните работи Младен Маринов, министърът на икономиката Емил Караниколов, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и министърът на туризма Николина Ангелкова.

Депутатите трябва да одобрят досегашният вицепремиер по икономическата и демографската политика Марияна Николова да поеме и Министерството на туризма, в стола на Маринов да седне директорът на ГДНП гл. комисар Христо Терзийски, а в този на Ананиев – директорът на Александровска болница проф. Константин Ангелов.

Парламентът ще подложи на гласуване и рокадата във финансовото ведомство, където Горанов ще отстъпи мястото си на Кирил Ананиев, в контролът в Министерството на икономиката ще поеме досегашният заместник-министър Лъчезар Борисов.

Не цялостна оставка, а разместване на позициите

DW.COM