България, Общество

Пореден ден на блокади в центъра на София

За пореден ден осъмнаха блокирани от протестиращи възлови кръстовища в центъра на София, предаде репортер на БГНЕС.

Затворени остават „Орлов мост“ и „Цар Освободител“ в района между Президентството и бившия Партиен дом. През тези две места автомобили и превозни средства от градския транспорт продължават да не се допускат, а патрули на СДВР отклоняват трафика и регулират движението.

Протестиращите пропускат единствено линейки на Спешната помощ.

Исканията им вече над 3 седмици остават непроменени – оставка на правителството, ръководено от премиера Бойко Борисов, както и на главния прокурор Иван Гешев.

„Ще протестираме докато не постигнем резултат – две оставки искаме“, коментира един от протестиращите. Според него властта в България е легална, но нелегитимна, тъй като е избрана с гласовете на не повече от 10-15% от имащите право на гласа.

Протестиращите са започнала и символична благотворителна кампания по събирането на тухли четворки, с които, според тях, може да бъде построен чисто нов затвор за всички корумпирани политици в България.

Прекаралите нощта на палатковия лагер на „Орлов мост“ сигнализираха за провокатор, който в късните часове се е опитал да запали една от шатрите им. Тя веднага е била изгасена, а мъжът задържан от органите на реда, разказват протестиращите. /БГНЕС

DW.COM