България, Политика

Португалският посланик: Разширяване на ЕС – да, но ако държавите покриват критериите

COVID-19 ни накара да пренаредим приоритетите си с фокус върху здравните аспекти, заяви посланикът на Португалия у нас Ана Мария Рибейро да Силва, предаде репортер на БГНЕС.

Португалският първи дипломат взе участие в днешното заседание на парламентарната Комисия по външна политика, където представи пред българските депутати приоритетите на председателството на Съвета на Европейския съюз, което страната ѝ ще ръководи през следващите 6 месеца.

„Време е за резултати“, започна със слогана посланикът, представяйки и логото – стилизиран корабен рул, наподобяващ още и слънце. Според нея закодираният смисъл в него е желанието на нейната страна да води и направлява процесите в този период.

Посланик да Силва набеляза три основни проблема, пред които е изправен Съюзът и неговите граждани в този момент. На първо място посочи икономическата реакция на кризата, както и необходимостта да се гарантира многогодишната финансова рамка. Второто място, според нея, би следвало да заеме социалната криза, ето защо тя увери, че за страната ѝ е важно укрепването на социалния стълб, което определи като „належащо“. На трето място, но не и по значимост, посланикът набеляза сферата на здравеопазването, която по принцип е национален прерогатив, припомняйки, че ваксинацията срещу COVID-19, която се извършва в момента в държавите членки, е общоевропейски въпрос.

„COVID-19 не е единствения източник на несигурност“, отбеляза още посланик да Силва, давайки се пример все още не напълно ясните бъдещи отношения между Съюза и Великобритания, която го напусна. Към това тя добави и въпроса за това как администрацията на новоизбрания американски президент Джо Байдън ще работи с ЕС.

Общо пет основни стълба открои португалският посланик, на които ще се крепи председателството на страната ѝ – устойчива, социална, зелена, цифрова и глобална Европа. Редом с тях обаче, тя добави още и основни ценности като свобода на движение, борбата с дезинформацията, климатичните промени и други.

Португалия планира и среща на високо равнище на 7-8 май в Порту, но тя все още е под въпрос заради противоепидемичните мерки. Фокусът ѝ ще бъде върху социалната закрила и работните места.

Очаквано българските депутати поискаха да разберат и какво е отношението на страната ѝ към разширяването на ЕС. „Португалия има позиция в два аспекта – винаги е поддържала разширяването, но ако държавите покрият всички критерии. Това винаги е била нашата ясна позиция. Тя ще бележи и нашето председателството“, отговори тя, давайки за пример България, на която целият процес ѝ отне около 10 години, както и собствената си страна, където периодът е бил цели 17 години. /БГНЕС

DW.COM