България, Политика

Посланик Макаров: За Москва България все още е държава на духа

От България не идва заплаха за Русия, споделяме една азбука – кирилицата, която вие сте ни донесли в Русия. Това заяви руският посланик Н.Пр. Анатолий Макаров, предаде репортер на БГНЕС.

„Не виждаме заплаха за националните интереси на Русия, която да идва от Балканите“, подчерта посланик Макаров и добави, че в Москва наблюдават процесите в региона на Югоизточна Европа. Той изрази тревогата от разширяването на Северноатлантическиия алианс и предстоящото включване на Македония в него.

„Виждаме как активно подготвят Македония за членството в НАТО. Разширяването на Северноатлантическия алианс, който си поставя за цел противопоставянето с Русия, не може да не ни тревожи. Но като цяло бих казал, че не виждам никаква заплаха за Русия от страна на България“, каза посланик Макаров.

Той заяви, че в Русия все още гледат на България като „държава на духа“, както я беше определил големият руски учен акад. Дмитрий Лихачов. „Като държава на духа – да. Като държава, държаща на думата си – надявам се, че всички споразумения, които има между нашите две страни ще бъдат реализирани“, подчерта посланик Макаров. Той припомни, че сред нещата, които ни свързват е общата азбука. „С България споделяме кирилицата, която вие сте ни донесли в Русия“, каза посланик Макаров и добави, че неговият син е кръстен на Свети Кирил – име, което олицетворява дружбата и сътрудничеството между нашите народи.

Той заяви, че Москва отделя сериозно внимание на своите балкански партньори. „Посланик съм вече от три години и правя всичко, за да могат нашите взаимоотношение да получат ново развитие. Знам, че и останалите руски посланици, които са акредитирани в другите балкански страни, правят същото“, каза посланик Макаров.

Високопоставеният руски дипломат участва в организираната от форум “България-Русия” конференция „Примаковски четения“ в чест на акад. Евгений Примаков, на която се обсъждаха актуални геополитически въпроси.

„Акад. Евгений Примаков има огромна значение за историята на Русия. Той е направил много за нашата страна в един труден период за нея през 90-те години на ХХ век. Акад. Примаков беше и директор на външното разузнаване, и външен министър, и министър-председател. Неговата работа беше свързана с възраждането на руската държавност, с възраждането на съвременна Русия. Той застъпваше идеите на многовекторността и многополюсността във външната политика. Това са неща, които са необходими за стабилното развитие на нашия народ“, подчерта посланик Макаров.

Нуждата от многополюсен свят беше подчертана и от българските участници във форума. Заместник-председателят на НС Кристиан Вигенин „Организаторите на форума избраха изключително важна тема – необходимостта от ефективното лидерство и утвърждаването на многополюсния свят. В момента нито един проблем по света не може да бъде разрешен едностранно“, каза той.

Президентът на Института за световна икономика и международни отношения на РАН акад. Александър Динкин отбеляза, че България е втората страна, в която се провеждат „Примаковски четения“. „Нашият форум вече получи световно признание като място за открита размяна на мнения“, каза още той.
Руските и българските експерти представиха доклади за съвременните предизвикателства, за заплахите от кибератаки.


Ген. Вячеслав Трубников заяви, че предизвикателствата пред Русия са сходни с тези, с които се сблъскват останалите държави по света. „ХХI век не донесе спокойствие и благоденствие на страните по света. Той запази предизвикателствата, които възникнаха в края на ХХ век. В момента те дори се изострят“, каза той и изброи международния тероризъм, неразпространението на ядреното оръжие. За последното предизвикателство ген. Трубников посочи, че то е резултат от унищожаването на нормалните „червени линии“, които бяха характерни дори за периода на Студената война.
„За Русия най-важното е да запази своя суверенитет. Това е важно за всяка държава в този неустойчив свят. Когато суверенитетът се предава в полза на някоя друга държава, това е престъпление срещу собствения народ“, подчерта ген. Трубников, който е бивш ръководител на руското разузнаване  /1996-2000 г./ и заместник-външен министър /2000-2004 г./.
Коментирайки ситуацията в Черно море, където Русия граничи с три държави-членки на Северноатлантическия пакт, ген. Трубников заяви: „Всяко приближаване на НАТО до границите на Русия вече е заплаха за нейния суверенитет. Русия не може да гледа спокойно съществуването на чуждестранни военни бази в близост до своите граници“. /БГНЕС

DW.COM