България, Общество

По-ниска заболеваемост от грип тази година

Около една трета от областите на страната са изцяло или в отделни общини в грипна епидемия, заяви главният здравен инспектор Ангел Кунчев, предаде репортер на БГНЕС.

Започва да се чувства повече надделяването на H3N2 като грипен вирус в момента. 88 са положителните проби за този вирус до момента, добави Кунчев.

„Тази година се наблюдава по-ниска заболяемост сред активно трудещите се и възрастовата група над 65 години. Последното се дължи както на факта, че при възрастните е налице известен имунитет към въпросния щам, така и на повишения тази година интерес към противогрипната ваксина“, посочи д-р Кунчев.

В момента в Инфекциозна болница имаме случаи на грип, морбили и варицела. Заболеваемостта е висока, но нямаме тежки форми с усложнения, съобщи от своя страната изпълнителният директор на Специализираната болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести „Проф. Иван Киров“ проф. Татяна Червенякова.

Междувременно от МОН съобщиха, че днес е преустановен учебният процес в 674 училища в страната.

От днес 27 януари до 4 февруари поради висока заболеваемост е преустановен учебният процес във всички училища в област Благоевград. В област Ямбол е обявена грипна ваканция от днес до 4 февруари.

Училищата в София-област ще излязат във ваканция от утре, 28 януари до 4 февруари, включително, съобщиха от МОН.

В област Перник грипната ваканция ще започне утре и ще продължи до 4 февруари.

6 училища в област Велико Търново преустановяват учебния си процес – в общините Павликени и Сухиндол. Там няма да има занятия от 27 до 29 януари.

В област Ловеч 7 училища ще преустановят учебния процес от 27 до 31 януари.

Учениците във всички 32 училища в област Габрово няма да учат от 27 до 31 януари, а в област Кюстендил днес грипната ваканция приключва.

В област Кърджали учебният процес ще бъде преустановен от днес до 2 февруари, а в област Монтана – до 29-ти януари.

От утре /28 януари/ в област Пловдив също ще бъде обявена грипна ваканция до 5 февруари включително.

Всички училища в София-град ще бъдат във ваканция до 4 февруари. Учениците ще започнат учебни занятия на 6 февруари, тъй като 5 февруари е неучебен ден, поради края на първия учебен срок.

……………………………………………………………………….

За коронавируса Ангел Кунчев каза, че смъртността от този вирус засега е 10%.

Помните смъртността от близкоизточния респираторен синдром беше 30% и там имаше изнесени случаи във всички европейски страни и след това се самоизолира. Дано това се случи и с този коронавирус. Рисковото е той да не придобие качества за по-лесно предаване от човек на човек, добави Кунчев.

За момента предаването от човек на човек е доказано, но трудно осъществимо. Няма случай досега някой, който е работил в офиса с някой заболял, да се е заразил, успокои Кунчев.

От днес със заповед на здравния министър е сформирана оперативна междуведомствена работна група, която има за задача да следи разпространението на коронавируса 2019-nCoV, както и да предприеме мерки за ограничаване възможността от пренос и разпространение на вируса у нас.

Членове на щаба са представители на Министерството на здравеопазването, Националния център по заразни и паразитни болести, Експертния съвет по инфекциозни болести към министъра на здравеопазването, Министерството на външните работи, Главна дирекция „Гранична полиция“ към Министерството на вътрешните работи и Държавна агенция „Национална сигурност“.

Кунчев заяви, че оценката на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията е, че бъдещето разпространение на коронавируса 2019-nCoV е много вероятно, като заплахата за внос в Европейския съюз е средна, а предприеманите от държавния здравен контрол на страните-членки мерки, са адекватни.

„Въпреки ниската вероятност за внос на вируса у нас, е създадена необходимата организация, за да бъдем в готовност – няколко пъти вече е проиграна процедурата за реакция при съмнение за лице, носител на коронавирус 2019-nCoV“. Това заяви директорът на Столична РЗИ д-р Данчо Пенчев.

По отношение на българския ансамбъл от Петрич, пристигнал по-рано днес от Пекин, доц. Кунчев обясни, че са предприети необходимите противоепидемични мерки. Дадени са указания на личните им лекари, които в срок от 14 дни да проследяват тяхното здравословно състояние. За целта в болницата в Петрич е разкрит специализиран кабинет, към който членовете на ансамбъла могат да се обръщат при оплаквания. /БГНЕС

DW.COM