България, Общество

Перник решава кризата с вода от яз. “Белмекен” през водопроводната мрежа на София

Правителството предлага като изход от водната криза в Перник градът да получава вода от София – от яз. „Белмекен“. Това беше съобщено след среща днес в Министерския съвет, свикана от премиера Бойко Борисов.

За целта разрешение трябва да даде Столичния общински съвет (СОС), защото ще използва вопреносната мрежа на София. След това ще започне изграждане на байпасово съоръжение от Мало Бучино към Перник. Строителството вероятно ще отнеме около 35-40 дни. Това стана ясно на извънредна среща при премиера Бойко Борисов за водната криза в Перник.

На срещата присъстваха премиерът Бойко Борисов, министърът на икономиката Емил Караниколов, министърът на екологията Емил Димитров-Ревизоро, министърът на енергетиката Теменужка Петкова, столичният кмет Йорданка Фандъкова, кметът на Перник и негови колеги от други градове, както и областни управители.

“Обемите за които говорим са около 700 000 куб. литра на месец. Това е специално насочена вода за нуждите на Перник. Срокът за изпълнение е между 35-40 дни”, каза още той.

С байпасовото съоръжение ще може да се подава вода от Перник към София.

Емил Караниколов поясни, че още в сряда може да се започнат строително-монтажни действия. „Имаме в момента 12 подготвени екипа, имаме възможност и да ги увеличим. Ще работим 24 часа, дори ще имаме нощен труд“, подчерта той.

“Връзката може да бъде изградена за 35 дни, като работим денонощно. Тя ще минава през държавна собственост и няма да има нужда от отчуждителни процедури. Ще струва 25 млн. лв., които вече са осигурени“, обяви министърът на икономиката Емил Караниколов.

„По никакъв начин няма да бъде засегнато водоснабдяването на София. Говорим само за използване на водопреносната мрежа след решение на СОС. София няма проблеми с водоснабдяването, има и резерв“, увери кметът на София Йорданка Фандъкова.

Трасето, което предстои да бъде изградено ще е дълго 13.5 км. като това ще струва на държавата около 25 млн. лв. Той ще преминава през общински терени, което няма да създаде затруднения за бързото му изпълнение.

От думите на Караниколов стана ясно още, че водата в яз. „Студена“ ще стигне за 2 месеца.

Кметът на Перник Станислав Владимиров изрази задоволство от предложеното решение и коментира, че по този начин перничани ще бъдат успокоени, а в същото време чрез тази връзка при необходимост двата града ще могат да си помагат.

Министърът на икономиката обяви, че имат вариант как да обезпечат и промишлените ползватели на вода.

„Предприятията в Перник ще черпят вода от язовир “Пчелина”, който е близо до тях. За целта е необходимо държавата да изгради 800 м. мрежа и да се ремонтира съществуващият канал. Очакваме предприятията да ни кажат дали са съгласни с този вариант“, обяви Караниколов решението, което предлагат на промишлеността.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова потвърди, че такова искане е отправено към Столичната община и още в понеделник ще свика извънредно заседание на комисията по инженерна инфраструктура в СОС.

„Водоснабдяването на София няма да бъде засегнато. Имаме достатъчно резерви. Говорим за използване само на водопреносната мрежа“, увери кметът.

От своя страна премиерът настоя да се действа бързо и увери, че средства за подмяна на водопреносната мрежа вече са осигурени.

Борисов обяви, че работят и по осигуряването на резерва и от яз. “Огняново”, но не даде повече подробности.

Премиерът уточни още, че никога не е ставало дума, че ще бъде въведен мораториум върху вноса и продажбата на дрехи втора употреба и увери, че всички отговорни институции вече се занимават с решаването на проблема с изгарянето на отпадъци от Италия.

“Не става дума за въвеждане на мораториум върху дрехите втора употреба. Става дума за боклуците, които виждате в Плевен, Бобов Дол, на пристанището във Варна. В момента съм разпоредил на криминалистите да взимат пепелина от ТЕЦ-овете, така че ако някой е горил боклуци, ще го хванем”, отсече Борисов и увери, че вече са предприели мерки за решаването на проблема./БГНЕС

DW.COM