България, Общество

Предприятия възстановяват работа, но с минимум работници

Днес завод “Арсенал” ще възстанови работа, макар и с минимален брой работници, предаде репортер на БГНЕС.

Това беше първото предприятие, което изцяло затвори врати заради епидемията от коронавирус. В него работят близо 9000 души. А отделно предприятието е свързано с много външни фирми. От днес „Арсенал” започва работа, но съставът ще бъде оптимизиран с 2000 души, а мерките за дезинфекция са драконовски.

Предприятието започна производството на дезинфектанти, почистващи спрейове за ръце, медицински маски. Такива ще бъдат раздадени още в понеделник на хората, които отидат на работа.

“Дунарит” вече съобщи, че от понеделник започва работа с работници на санитарния минимум – от 1000 души само 200 ще продължат да идват на работа, за да довършат започнати поръчки. Останалите работници са пратени вкъщи.

“Стомана Перник” също свива производството.

„Бургаска корабостроителница“, която има договор с партньори от Русия за ремонт на кораби, няма как да работи на пълни обороти, защото руските специалисти, които трябва да присъстват и консултират дейностите по ремонта, не могат да дойдат в България. Затова дейностите по ремонтите са отложени за неопределено време. Бавят се и доставките на материали, които заради кризата сега, идват три пъти по-бавно.

Най-големият кораборемонтен завод у нас – „Одесос“ във Варна, закъсва по подобни причини – работа има, но тя не може да бъде свършена, без да присъстват чуждстранните специалсти, които контролират ремонта, да пътуват.

Японската „Язаки“ обяви още миналата седмица, че спира и трите си завода у нас – в Димитровград, Сливен и Ямбол, в които работят повече от 5600 души. /БГНЕС

DW.COM