България, Политика

Прехвърлиха на ЦИК горещия картоф за машинния вот

Машинно гласуване във всички секции на страната, с изключение на тези с под 300 избиратели. Възможност на всеки сам да избира дали да пусне своя вот на машина или с традиционната хартиена бюлетина. Одитът, тестването и сертифицирането на устройствата за гласуване ще се извършва с Държавна агенция „Електронно управление“ съвместно с представители на Българския институт за стандартизация и на Българския институт по метрология.

Това решиха депутатите с одобрените на първо четене промени в Изборния кодекс, предаде репортер на БГНЕС.

Автори на новите текстове са управляващите от ГЕРБ, с които на практика цялата отговорност за организацията на процеса се прехвърли на Централната избирателна комисия (ЦИК). Именно с това изрази несъгласие председателят Стефка Стоева, която реши да се оттегли от поста.

„В епидемична обстановка тези машини ще се дезинфекцират, възможно е и да се повредят“, аргументира предложението за смесено гласуване Цвета Караянчева. Като друга причина тя посочи и по-възрастните избиратели, които не са свикнали да боравят с такива устройства.

„Хайде практически да си говорим, не нека не си говорим тук, сякаш сме паднали от Марс“, призова Караянчева депутатите.

Със законопроекта се въвежда забрана за образуване на избирателни секции извън страната при прекратена или преустановена дейност на задграничното представителство. Управляващите са разписали и възможност, в случай на усложнена епидемична обстановка, продължителността на изборния ден да бъде удължаван до 48 часа.

„Предвиждате машинно гласуване, което е нещо хубаво, но го въвеждате по вашия си начин – некадърно!“, заваляха критики от депутата от БСП Явор Божанков. Според опозицията в текстовете на законопроекта има много въпроси за изчистване, правейки ги объркващи, а изпълнението – трудно.

За БСП всичко това има една единствена цел – управляващите да прехвърлят на ЦИК евентуалния провал на машинния вот.

Същата теза донякъде застъпиха и от ДПС. „Управляващото мнозинство в законодателния орган да не прехвърлят топката на ЦИК“, настоя Йордан Цонев, подчертавайки, че изборната комисия не разполага с такива възможности.

Според председателят на движението Мустафа Карадайъ единствено държавата трябва да закупи машините, да изработи софтуера, да обезпечи сертифицирането, както и правилната им експлоатация и съхранение. Само така ще бъде гарантирана сигурността на вота, смята той.

„Вие обричате машинното гласуване на провал с този проект“, обвини Карадайъ управляващите от парламентарната трибуна, според когото е недопустимо възлагането на технически дейности на изборната комисия.

От движението имаха и свои промени в Изборния кодекс, но те бяха отхвърлени от мнозинството. Сред тях бяха отпадане на задължителното гласуване, отпадане на квадратче „Не подкрепям никого“ в бюлетината, отпадане на принципа на уседналост, както и възстановяване на стария ред за образуване на избирателни секции в чужбина. От партията за пореден път предложиха да има и възможност за политическа агитация на майчин език с осигурен превод, както и за определяне на нов праг на валидност на преференциалния вот. /БГНЕС

DW.COM