България, Крими и инцидент

Прокопиев, Дянков и Трайков – невинни за продажбата на 33% от ЕВН

Специализираният наказателен съд оправда бизнесмена Иво Прокопиев, бившия финансов министър Симеон Дянков, както и бившия икономически министър Трайчо Трайков за продажбата на 33% държавен дял от електроразпределителното дружество ЕВН, предаде репортер на БГНЕС.

“От самото начало до днес беше абсолютно ясно, че това е едно абсурдно дело, в което нито има престъпление, нито има някакви факти, нито има някакви улики, а всичко е направено само, за да бъдат изтормозени едни хора”, заяви Прокопиев след като беше оправдан.

Той каза, че е благодарен на съда, че е преценил обективно всички факти и е взел това решение. Трайчо Трайков каза, че съдебното решение не го изненадало. “От самото начало знаех, че няма как да бъде иначе, но съм изключително впечатлен от мотивацията, която съдията направи за решението си”, каза още той.

Присъдата не е окончателна, а от прокуратурата казаха, че ще протестират.

“Прокуратурата има съответни правомощия по конституция и по закон, тя ще се възползва от тези правомощия. Правомощието е да се изготви протест. В момента не мога да коментирам съдебното решение, тъй като няма подробно изготвени мотиви, така че всеки един коментар на това, което чухме в залата към настоящия момент е неуместен”, заяви прокурор Емил Петров. Той каза и че нищо не е свършило, докато не е свършило. Всичките шестима подсъдими по делото бяха оправдани  днес.

Дянков, който също бе оправдан, не присъства на заседанието, а преди да се произнесе съдът, той се включи от САЩ чрез видеовръзка и каза, че не е извършил престъпленията, за които е обвинен и помоли да бъде оправдан. Той заяви, че винаги е работил честно.

БГНЕС припомня, че министрите в първото правителство на Бойко Борисов – Симеон Дянков на финансите и Трайчо Трайков на икономиката, бизнесменът Иво Прокопиев, както и трима служители на дружеството „Булброкърс“, са подсъдими за продажбата през 2011 година на 33% държавен дял от електроразпределителното дружество ЕВН. „Булброкърс“ е избрано за инвестиционен посредник при продажбата на ЕВН.

Според прокуратурата от въпросната сделка е настъпила щета за държавата в размер на 20 милиона лева. Чрез борсовата сделка акциите бяха продадени за близо 93 млн. лв. при първоначална оценка на от 78 млн. лв.

Сделката е от декември 2011 г. и постигнатата средна цена за акция на “ЕВН България Електроразпределение” е 1632.56 лв., което е с 18.8% над минималната цена от 1373.92 лв. За акция в “ЕВН България Електроснабдяване” средната борсова цена е 156.60 лв., което е с 30% над минималната цена от 120.31 лв.

Според прокуратурата, обаче, оценката и посочените минимални цени на акция са манипулирани умишлено. Експертиза по делото сочи, че пазарната цена на акциите към този момент е била 1777.48 лева за един дял. /БГНЕС

DW.COM