България, Общество

Протестиращите милосърдни сестри обмислят колективни оставки

Протестите няма да продължат дълго, защото другата седмица ще преминем към по-драстични мерки. Може би колективни оставки и ефективни стачни действия, както и гладна стачка, ако се наложи. Това заяви за БГНЕС Мая Илиева, представител на инициативния комитет на специалистите по здравни грижи, които протестират.

Ако протестите не помогнат, Йорданка от Пловдив вече си е написала заявлението за оставка. Тя е събрала 80 декларации на нейни колеги от Пловдив. Жената е медицинска сестра от 31 години и получава 580 лв. основна заплата. Весела е медицинска сестра от Плевен с 20-годишен стаж и заплата от 635 лв. Тя е привърженик на ефективните стачни действия.

Сходни са историите на повечето милосърдни сестри, които бяха излезли на протест пред Министерски съвет. Те настояват за стартово възнаграждение от две минимални заплати, както и болниците да не бъдат повече търговски дружества. Специалистите по здравни грижи настояват и за отделянето на физиотерапевти, кинезитерапевти и рехабилитатори в отделна съсловна организация.

„Стоп на търговията с човешкото здраве!!!“, „Без нас специалистите по здравни грижи – няма здравеопазване“, „Ако ни няма нас, кой ще се грижи за вас?“. „Не ни прогонвайте в чужбина, защото ако всички си тръгнем, здравеопазването умира!“. Това бяха част от плакатите, които носеха протестиращите от различни градове в страната. „Ние искаме две минимални работни заплати за страната, която да бъде стартова за професията на медицинските специалисти, защото по този начин искаме да задържим и тези, които в момента завършват. Тоест да могат да останат и да работят е България, повечето от тях за съжаление отиват навън”, обясни Мая Илиева. /БГНЕС

DW.COM