България, Общество

Протестиращи: Дупница е крепост на мафията, оставка за шефа на полицията

Протест под наслов “Дупница без мафия” се проведе тази вечер в града. Организатор на гражданското недоволство пред Районното управление на полицията е адвокат Любомир Авджийски, който иска незабавното уволнение на шефа на местното полицейско управление Борислав Динев, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Повод за протеста е обвинението, че полицията се е забавила с разследването по изчезването на Янек Миланов, който е в неизвестност от вечерта на 31 юли т.г. Борислав Динев слезе при протестиращи и каза пред репортерите, че ще говори само пред близките на Янек, според него забавяне по разследването няма, но той не давал брифинги.

„Ако някой иска да говори с мен, някой от роднините на Янек Миланов – да го направи, да заповяда в районното управление. Ние не правим официално изявление“, каза директорът на РУ-Дупница.

„Защо в първите дни, които са най-ключови при това едно изчезнало лице да бъде намерено, полицията в Дупница пуска прессъобщение чак на петия ден, когато вече е фатално закъснението, вие пускате съобщение. Защо една седмица прокуратурата и полицията в Дупница държат преписката при себе си, а чак след това се образува досъдебно производство“, попита Любомир Авджийски.

„Мога да уверя всички вас и гражданите на Дупница, че няма никакво закъснение в нашите действия. Призовавам, ако има близки, роднини и приятели на Янек и Марио Миланови да заповядат, мога да разговарям с тях, да обясня в детайли какво сме свършили. Пресконференция дава пресцентърът ми и такава най-вероятно ще има, когато бъде разрешен случаят. В момента такава не е разрешена. Аз лично Ви уверявам, че няма закъснение. Казах каквото има да кажа“, завърши директорът на РУ-Дупница.

На снимката: Борислав Динев

„Вижте, първо аз съм роден в Дупница и това е моят град. Два месеца никой не направи публично искане за отговорност от местната полиция и прокуратура. Отговорността не трябва да дойде само от Борислав Динев, той трябва да бъде уволнен според мен. Много хора искат да бъдат тука, но не са понеже знаем всички, че има много страх в града, това че Дупница е крепост на мафията. Ние го знаем това нещо от години и вярвам, че е дошъл моментът да го говорим публично, а не само да го говорим по кафенета и социалните мрежи. Янек Миланов е жертва на мафията в Дупница, а не на битова свада. Тази мафия трябва да бъде разследвана, но за да стане това първо трябва да бъдат изчистени полицията и прокуратурата в града, защото онези, които трябва да разследват са част от мафията“, каза още адвокат Авджийски.

Според него в първите дни, когато е трябвало Окръжната прокуратура да поеме случая, чак след една седмица преписка отива там. Още първите 24 часа е трябвало да се направят следствени действия, а не след седмица.

„Цялата общественост знае, че е имало няколко преписки по сигнали на Янек Миланов и те са били срещу Васил Капланов.

Искането ми към полицията е смяна на ръководството на полицията в Дупница, смяна и прочистване на Районната прокуратура, за да може да започнат реални разследвания на тази мафия за която всички говорим, но никой не разследва. Знаем много добре, че „братята” (Галеви – бел. ред.) макар и да ги няма, техните хора са тук и все още вилнеят из града.

За случая „Янек” държа отговори цялото ръководство на Районната прокуратура, на полицията в Дупница, също така и в Кюстендил. Надявам се следващата седмица или в най-скоро време да направим протест пред прокуратурата или пред полицията“, завърши адвокатът. /БГНЕС

DW.COM