България, Общество

Протестиращи опитаха да щурмуват Министерски съвет

На два пъти възникна напрежение пред сградата на правителството в София. Протестиращи излязоха по улиците, за да поискат незабавна оставка на кабинета, на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев, предаде репортер на БГНЕС.

Часове наред пред сградата на Министерски съвет има плътен кордон от два реда полицаи. Хората скандират „мафията вън”, “мутри вън”, чуват се силни освирквания.

Днешният протест се случва в ден 200 от началото на антиправителствените протести, които имаха най-голяма сила през летните месеци.

Малко след 16 часа за няколко минути пред сградата на правителството се стигна до напрежение. Чу се призив за нахлуване в сградата на “Дондуков” 1, но полицията бързо реагира. Към 17 часа протестиращите станаха повече и тръгнаха по столичните централни улиците с възгласи “оставка”, “елате с нас, протестът е за вас”.

След като отидоха да изразят недоволството си и пред сградата на Съдебната палата, тръгнаха по улица „Солунска”, а от там и до Народното събрание. Хората на първа линия носеха огромен черен трансперант с надпис “достойна присъда”.

Връщайки се в т.нар. триъгълник на властта, минути след 18 часа възникна за кратко ново напрежение. Хората се сбутаха в униформените, но бързо бяха отблъснати. После започнаха и изказванията от протестната трибуна.

На микрофона един от ораторите съобщи, че опитът за превземане е бил символичен, а полицията е отвърнала с голяма съпротива.

“Опитваме се днес да покажем, че линията на търпение на огромна част от българския народ – на над 70%, вече е премината. Както Борисов е духовно празен, така е и тази сграда”, заяви Димитър Шивиков.

Отец Дионисий, който е в редиците на протестиращите месеци наред, призова гражданите да гласуват през април, а не да пасуват. /БГНЕС

DW.COM