България, Общество

Пръскат срещу комари по поречието на Дунав

От днес започва отложеното пръскане срещу комари по поречието на река Дунав.

Пръскането бе отложено, след като преди седмица лично премиерът Бойко Борисов нареди да започне борбата с комарите по поречието на реката, но се оказа, не са доставени подходящи репеленти и пръскането е невъзможно. В сряда на заседанието на Министерския съвет бе решено държавата да отпусне допълнителни 2 милиона лева за борба с комарите.

Унищожаването на насекомите, което стартира днес, ще бъде чрез инсектицидна обработка на засегнатите площи по цялото поречие на река Дунав. Първото пръскане против комари ще бъде реализирано на територията на община Козлодуй.

Предвижда се да има авиационно третиране за масовото унищожаване на комарите и предотвратяване разпространението на болести по хората и животните в тези рискови региони.

От Българската агенция по безопасност на храните напомнят, че при пръскане срещу инсектициди е необходимо пчеларите да предприемат мерки по опазване здравето на пчелите. За предстоящото пръскане общинската администрация в град Козлодуй организира информирането на пчеларите./БГНЕС

DW.COM