COVID-19, България, Общество

Първата пратка от ваксината “Moderna” ще е само за РЗИ-София

Специализираният хладилен камион с контрол на температурата докара в София първата пратка от 2400 дози ваксини „Moderna”, побираща се в един кашон, предаде репортер на БГНЕС.

Както и при другите доставки досега, полицейски ескорт съпровожда ваксините. Пред сградата на “БулБио” чакаха здравният министър проф. Костадин Ангелов, изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата маг. фармацевт Богдан Кирилов и председателят на Националния ваксинационен щаб проф. д-р Красимир Гигов и директорът на “БулБио”.

Това е втората разрешена ваксина срещу коронавируса, от която България ще получи 500 000 ваксини. В един флакон се съдържат 10 дози, докато при “Пфайзер” са 6. Ваксина на “Moderna” също така не се разрежда с физиологичен разтвор за разлика от първата одобрена.

Здравният министър Ангелов съобщи, че тъй като първата пратка от “Moderna” е изключително малко като каличества, тя ще бъде разпределена само за РЗИ-София.

Имаме абсолютното спокойствие, че ще имаме ваксини за всички български граждани, увери Ангелов. Той очаква първа фаза от ваксинацията да приключи до края на месеца.

„Хубавата новина е, че ЕК сключи договор за допълнителни количества ваксини от първата доставена в България ваксина – тази на Пфайзер. Българската държава участва и в това споразумение с индикативни количества, към днешна дата близо 2,9 млн. ваксини, така че вече имаме абсолютното спокойствие, че ще имаме достатъчно количество ваксини за всички български граждани. Като в процес на регистрация е и ваксината на Астра Зенека, индикативните количества от тази ваксина са близо 4,5 млн. Така че осигурили сме ваксини за всеки един български гражданин”, каза още Ангелов. /БГНЕС

DW.COM