България, Общество

Работещи в барове и ресторанти протестират с музика и танци в центъра на София

Протестна дискотека организираха представители на ресторантьорския бизнес, собственици на заведения, на барове, нощни клубове и кафенета, предаде репортер на БГНЕС.

Протестът им започна точно в 12 часа пред сградата на правителството в столицата. Те носят плакани с лика на здравния министър проф. Костадин Ангелов. Акцията е на Сдружението на заведенията в България (СЗБ) и Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и е под мотото “Марш към свободата”.

От бранша настояват заведенията да заработят на 1 февруари, а нощните клубове две седмици след това. Според представителите на затворените бизнеси, ресторантите не са и няма да са причина за разпространението на коронавируса и не са опасни места.


Сред надписите на плакатите, които хората носят се чете: “Не ни оставяте друг избор, освен гражданско неподчинение”, “1/3 от година в принудителна безработица”.

Хората скандират и питат: “трябва ли да се молим, за да работим”.

Останалите без работа от месеци управители и служители в заведения, ресторанти и работещи в развлекателната индустрия поискаха да им бъде разрешено да работят. Част от тях поискаха и оставката на здравния министър заради непоследователните му действия и факта, че позволява ресторанти в хотели да работят, а заведенията извън тях не. Бизнесът беше единодушен и по отношение на това, че не приемат да отворят чак на 1.03.

„Искаме равни права, искаме свобода. Искаме просто да работим, нищо повече. Не искаме помощи, не искаме милостиня, искаме просто да ни оставят да работим. Правата ни не са равни с другите колеги от другите обекти, абсолютен двоен стандарт“, заяви Ивайло Василев, който държи заведение на „Граф Игнатиев“ и добави, че всички мерки, които се афишират са само за замазване на очите и че до днес не са получили никаква помощ.

„Нито една стотинка няма постъпила нито към персонала, нито към обектите“, коментира Василев и добави, че мярката 60/40 е недостъпна за тях, защото не отговарят на изискванията и са нов обект.

Въпреки опасността да бъде глобен, той ще отвори на 1 февруари и е готов да си плати глобата, която ще бъде наложена на всички, които отворят тогава.

На протеста е сервитьорката Тюлай Тунаева. „За 3 месеца държавата ми даде 300 лв. Не знам каква помощ ми дадоха, защото ако бяха по 24 лв. на ден щях да получа повече“, заяви тя и определи, че това е отбиване на номера.

Младото момиче поиска единствено да бъдат отворени заведенията и каза, че тепърва ще живеем с COVID-19. Тя призова здравния министър Костадин Ангелов да започне да взима категорични решения, без да лъже и да взима адекватни решения, а ако реши нека да подаде оставка.

Тунаева обясни, че работодателят я осигурявана на сумата, която получава.  „Осигуряват ме на толкова, колкото взимам, защото работя на процент. Бакшишите са доста повече от заплатата, така че е по-добре да работим“, заяви Тунаева и добави, че заплатата й е над 1000 лв.

Ивайло Досев е един от малкото получили помощ от държавата, в размер на 20% от оборота, която в случая е 3240 лв. По думите му тя е за срок от два месеца, но е твърде недостатъчна.

На протеста съм за равни права, а не дискриминационни. Нека мерките да бъдат равни за всички. За едни животът е майка, за други е мащеха“, коментира, който има заведение в Казанлък и поясни, че нито един от служителите му не е кандидатствал за помощта от 24 лв., защото служителите му смятат тази мярка за подигравка.  Той поиска оставката на здравния министър, защото  всеки ден казва различни неща.

Севдалин Гърбев добави, че помощта от 20% не е достатъчна, за да може едно семейство да посрещне нуждите си. Протестирам, защото имам заведение и вече не си упражнявам правото на труд от 1 година, от които 6 месеца аз съм затворен принудително. В този ред на мисли искам да попитам управляващите, защо взимат заплати? Те не трябва ли да са солидарни с хората навън. Те не трябва да взимат заплати, за да видят какво е усещането да си тук навън, да не може да си храниш семейството, да не може да плащаш на работниците си“, попита и поиска да му отговорят защо заведенията и хотелите на управляващите работят, а другите не?

Емил Коларов от Сдружение на заведенията в България заяви, че вчера не е постигнато решение с тях и заяви, че дори организацията му не е била поканена на срещата с министър Ангелов.

„С нас никой не се е срещал вчера. Никой нищо не е постигал с нас. Най-вероятно повечето колеги ще отворят протестно на 1.02“, заяви Коларов.

Той каза, че ще направят обиколка по улиците на града, но все още не са решили какъв ще е маршрутът както  и че ще преценят дали да има втори протест.

Ричард Алибегов от Българската асоциация на заведенията коментира, че с оглед на ситуацията в протеста са успели да се включат много колеги.

„На 1 февруари сме решили да отваряме протестно заведенията при спазване на всички противоепидемични мерки – 50% капацитет, вечерен час 22:30. По принцип идеята е да работим непрекъснато от 1.02, но дотогава има още време и може да излезе нова заповед, или да постигнем споразумение“, заяви той.

Алибегов коментира, че не се притеснява толкова от глобите, колкото от това какво ще се случи, ако не отворят. Според него 30% от колегите му повече никога няма да отворят. /БГНЕС

DW.COM