COVID-19, България, Общество

Радев към депутатите: Кръгом и бегом към март, дарете си и мартенските заплати

За разлика от депутатите и министрите, които възнамеряват да си дарят заплатите към края на извънредното положение, аз го направих в началото. Преди половин месец си дарих цялата заплата за възрастните хора на община Видин. Това каза президентът Румен Радев, след като посети „Пирогов“, предаде репортер на БГНЕС.

За мен дарението има смисъл, когато е навреме и когато е далеч от камерите, другото е суета и популизъм. Уважаеми депутати, дарението за мен е личен акт, ако държите да се равнявате по президента, има лесно решение: кръгом и бегом към месец март, сега си дарете и мартенските заплати, обърна се президентът към депутатите.

Трябва да има ясно управление на кризата. Говорих и с проф. Балтов, вирус ще има и след 13 май, ние пак ли ще стоим в това положение. Сега трябва да мислим как безопасно и бързо ще излезем от това състояние, добави Радев.

Фактът, че имаме 30 заразени медици е достатъчно тревожен и ще призова да се оборудват по-бързо с лични предпазни средства и всички останали болници, каза още президентът. Нямаме реаниматори, вирусолози – трябва да мислим за добрия им социален статут след кризата, добави Радев.

31 пациенти се лекуват в Пирогов, 6 души са в интензивно отделение в момента, каза проф. Асен Балтов, началник на лечебното заведение. Имаме още 25, които са в средно тежко и тежко състояние с необходимост от кислородна терапия. Държавата е направила каквото трябва до този момент, добави Балтов и каза още, че всички медици в Пирогов имат необходимите предпазни средства.

Държавният глава коментира и нестихващата конфронтация между институциите и отговори на думите не премиера Бойко Борисов от края на миналата седмица, който го оприличи на „злобна свекърва“.

„По-добре да се въздържа. Гьоте го е казал най-добре: „Няма нищо по-страшно от активната глупост“, заяви Радев пред журналистите. /БГНЕС

DW.COM