България, Крими и инцидент

Разкриват подробности за разбитата престъпна група с началниците в ГДБОП

Прокуратурата и МВР ще дадат брифинг днес по повод неутрализирането на Организирана престъпна група (ОПГ) с участието на ръководни служители в ГДБОП, предаде репортер на БГНЕС.

Двама висши служители на ГДБОП и един служител на МВР бяха задържани при специализирана операция в четвъртък. Арестуваните са началникът на отдела за противодействие на наркотрафика от Главна дирекция за борба с организираната престъпност” и началникът на сектора в същата дирекция, както и още един служител на МВР. Началникът от ГДБОП е задържан в момента на получаване на подкуп.

Главният прокурор Иван Гешев посочи още в петък, че продължават претърсванията на множество обекти и жилища. Предмет на делото е организирана престъпна група, занимаваща се с подкупи и упражняване на чадър върху групи за наркотрафик и разпространение на наркотици не само на територията на България. „Това са най-висшите ръководители за противодействие на наркотиците у нас, както и основните ни контакти с нашите международни партньори, посочи той. Главният прокурор Иван Гешев вече каза и че арестуваните в ГДБОП са били на хранилка на всяка наркогрупа, която си е плащала.

Заместник-главният секретар на МВР главен комисар Георги Арабаджиев и директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов бяха освободени от длъжност.

В брифинга в неделя ще участва говорителят на главния прокурор Сийка Милева, наблюдаващият досъдебното производство прокурор Георги Николов и директорът на Дирекция “Вътрешна сигурност“ на МВР. Очаква се и в неделя да има яснота и по отношение на мерките за неотклонение, както и подробности около действията на групата. /БГНЕС

DW.COM