България, Общество

Рафтъри чистят река Струма от боклуци

За 9-та поредна година днес рафтинг-клуб „Адвенчър нет“ организира почистване на река Струма както от сушата, така и с лодки и каяци, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Акцията под мотото „Чиста Струма“ започна в 10 часа днес в Кресненското дефиле, първо бе почистен обиколния на Е-79 път покрай „кривия“ тунел.
В традиционното почистване участваха любители на спусканията с лодки по реката, предимно младежи, девойки и деца.
За по-малко от час бяха събрани десетки чували с най-различни отпадъци, изхвърлени както край пътя, така и по ската към реката.

Река Струма е най-подходящата локация за практикуване на рафтинг в България заради своето пълноводие, а също и предпочитано място за провеждане на състезания по рафтинг и каяк. От експлоатацията се събират много боклуци, мръсотия и отпадъци.

Желанието на организаторите бе да върнат приятната природна гледка по устието на р. Струма в района на Кресненското дефиле, известно с континентално-средиземноморския си климат и високата концентрация на видове растения и животни.

И тази година за доброволческата акция добре дошли бяха всички – организатори, инструктори, приятели и почитатели на екстремните преживявания в бързи води, а целта – да обединят усилия и да съчетаят полезното с приятното, да чистят и да се забавляват.

По традиция, организаторите награждават всеки включил се в спускането с безплатен рафтинг. /БГНЕС

DW.COM