България, Общество

Сива, студена, ветровита и безснежна събота в Пиринско

Сиво, ветровито, студено и почти безснежно е в събота в Пиринско, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.


По обяд днес температурата бе минус 1 градус, но се усеща като минус 7 градуса. Така е заради вятъра, който е слаб, но пронизващ.
Благоевград вчера осъмна за първи път в сняг, който бе едва 2 см., и вече го няма. През изминалата нощ не валя, а трябваше.
То и кметът може да го няма в понеделник, когато ВАС трябва да се произнесе окончателно по казуса с неликвидираната му в законоустановения срок фирма на едноличен търговец.
Преди два дни градоначалникът Румен Томов излезе в болнични, а адвокатът му Милана Кривачка е болнични след прекаран коронавирус.
Така че Благоевград е в очакване на това дали ще има отново кметски избори и дали втората снежна вълна въобще ще дойде, както бе по прогноза.
На прохода Предел вали ситен сняг, снежната покривка е 10-на сантиметра, духа силен и също пронизващ вятър, като в областния център


Толкова е студено, че на чешмата пред мемориала на героите-въстаници от Илинден-1903 г., липсва традиционната опашка за вода. На чешмата зиме и лете е стълпотворение от пълнещи вода във всевъзможни съдове, тъй като е планинска.
В Банско високата облачност е скрила ски-пистите, снегът е 2-3 сантиметра, река Глазне е тиха и незабележима.
На 12-ти придойде „сестра“ й Места, и взе, че отнесе мостове, заля и къщи в село Елешница.
И Струма и Места свалиха нивото си, след като наводненията, подкопали и пътя Банско-Гоце Делчев, та се наложи премиера пак да шета из района.
Иначе трафикът към скикурорта по път -19 е интензивен, мераклии да прекарат уикенда на ски не липсват, въпреки че болшинството от хотелите спят зимен сън. А собствениците им сънуват, че корона-инвазията си е отишла. /БГНЕС

DW.COM