България, Крими и инцидент

След инцидента край Козлодуй: Приетият в Плевен мъж е без опасност за живота

Приетият в Плевен мъж, който пострада при инцидент до АЕЦ “Козлодуй”, е без опасност за живота.

Двама работници загинаха, а други двама пострадаха при инцидент на строителната площадка на хранилище за радиоактивни отпадъци край Козлодуй. Единият от пострадалите е транспортиран в болницата в Плевен, другият вече си е вкъщи, предаде БНТ. Инцидентът няма никакво отношение към радиоактивната и радиационна безопасност – става въпрос за трудова злополука, успокоиха от държавното предприятие “Радиоактивни отпадъци”.

В Плевен 41-годишният пациент е докаран около 14 ч. Няма опасност за живота му.

“Със счупване на двете бедра и с няколко фрактури на ребра. Състоянието е стабилно. Утре планираме да бъде опериран. Ако всичко е наред с консултации и изследвания”, съобщи Д-р Ивайло Пълев.

Трагедията се случи тази сутрин на новострояща се площадка за радиоактивни отпадъци на държавното предприятие “Радиоактивни отпадъци”. Купчина железа от арматурата е паднала върху строителни работници.

На площадката, която се намира в землището на село Хърлец, няма радиоактивни отпадъци, тъй като тя все още не е в експлоатация. Строежът е в твърде ранен етап – все още на кота нула. В момента работата на място е спряна и се извършват редица проверки. Такива всъщност са правени и преди инцидента, констатирани са нарушения, но те са били отстранявани, увери изпълнителният директор на държавното предприятие “Радиоактивни отпадъци”. Предприятието е само възложител на обекта, а изпълнител е германо-български консорциум. Екип на консорциума вече пътува от Германия към България, за да се запознае със ситуацията на място.

Директорът на ДН РАО Дилян Петров заяви, че двамата работници, загинали на площадката, са били затиснати от метална конструкция, по която са работили. На място се изгражда хранилище за ниско радиоактивни продукти, което ще заработи след 2021 г.

На място са и експерти от Инспекцията по труда, така че разследването на причините за този инцидент, при който двама души загубиха живота си, продължава./БГНЕС

DW.COM