България, Общество

София се включи в международен протест в защита на правата на жените

Столичани се включиха в глобалната инициатива Women’s March Global, която иска равни права за жените, като излязоха на мирен протест на бул. „Витоша“ откъм „Патриарх Евтимий“. Организатор на инициативата у нас е Българската организация на Студентското общество за равенство към Софийския университет, предаде репортер на БГНЕС.

“Този протест се организира всяка година откакто Доналд Тръмп е президент като протест срещу това, което той представлява. Като символ на сексизма, расизма и на всички тези тенденции, които се засилват. Темата на събитието тази година е „Телесната автономия“, т.е. правото на жените да разполагат със собствените си тела що се отнася до право на аборт, що се отнася до съгласие за секс, и всички видове съгласие и всички видове вмешателство в техните тела“, каза за БГНЕС организаторът на проявата в София Стойо Тетевенски и подчерта, че огромните проблеми у нас са сексизмът и насилието, които са на всички нива в обществото, дори и на политическо.

Борещите се за правата на жените излязоха с различни лозунги, сред които „Късата пола не означава „Да“!“; „Край на половата дискриминация“; „Отглеждането на деца е отговорност на всички“ и др. Освен да изразят подкрепата си към правата на жените, демонстрантите разговарят и с минувачите по темите за равенството на половете, достойното възнаграждение на труда на жените и възможността те да се развиват.

„Имаме жени, които днес са жертва на трафик, жертва на икономическа експлоатация, в райони, в които има монопол на работодатели, жертви са на тормоз в работа, в къщи и на улицата. Всяка трета жена е жертва на насилие в къщи. Този проблем трябва да се припознае като обществен, а не като индивидуален на някои жени“, посочи Тетевенски проблемите, пред които е изправена съвременната жена.

Попитан дали еманципацията не е в основата на част от проблемите, организатърът каза, че не тя е врагът.

„Еманципацията на жената означава да поставим мъжете и жените на равна основа в обществото, а не означава жените да мразят мъжете. Това, което е страшно, е да продължаваме да виждаме огромно неравенство в обществото и да продължаваме да припознаваме грешните виновници за това.

Заради студеното време хората, които подкрепиха каузата, бяха малцина./БГНЕС

Ballet Arabesque

DW.COM