България, Крими и инцидент

Спецсъдът решава по делото “ЕВН”

Специализираният наказателен съд ще излезе с решение по сагата ЕВН днес, в която подсъдими са бизнесменът Иво Прокопиев, бившите министри на енергетиката и на финансите Трайчо Трайков и Симеон Дянков, предаде репортер на БГНЕС.

Прокопиев, Дянков и Трайков са подсъдими за продажбата на 33% държавен дял от дружеството ЕВН през 2011 г. по предложение на Прокопиев.

Първоначално съдът пришпори процеса и планът беше преди седмица да се произнесе. След близо 14 часа заседание миналата събота, в които имаше обяснение на подсъдимите и пледоарии на страните, завършили след полунощ, съдията отложи делото и го насрочи за нова дата.

Тогава в съдебната зала бизнесменът Иво Прокопиев заяви, че не знае в какво е обвинен. Той коментира още, че предложението за приватизацията на ЕВН е било направено по време на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Обяснения по делото, чрез скайп връзка, даде и бившият финансов министър Симеон Дянков, който заедно с Трайков са подсъдими за продажбата на държавния дял в ЕВН на занижени цени и така държавата е била ощетена с милиони. Според обвинителния акт те са били подбудени от Прокопиев. Дянков се оплака, че го съдят. По скайпа той се похвали, че е оставил финансите на държавата във “великолепно състояние”. Бившият му колега Трайчо Трайков пък заяви, че не е занижавал умишлено оценката на акциите на ЕВН и добави, че не вижда в какво може да бъде обвинен.

В зала прокуратурата поиска за тримата обвиняеми да бъде наложена около половината от полагаемото наказание, а също така глоба и арест.

Според прокуратурата от въпросната сделка е настъпила щета за държавата в размер на 20 милиона лева. Чрез борсовата сделка акциите бяха продадени за близо 93 млн. лв. при първоначална оценка на от 78 млн. лв.

Сделката е от декември 2011 г. и постигнатата средна цена за акция на “ЕВН България Електроразпределение” е 1632.56 лв., което е с 18.8% над минималната цена от 1373.92 лв. За акция в “ЕВН България Електроснабдяване” средната борсова цена е 156.60 лв., което е с 30% над минималната цена от 120.31 лв. Според прокуратурата, обаче, оценката и посочените минимални цени на акция са манипулирани умишлено. Експертиза по делото сочи, че пазарната цена на акциите към този момент е била 1777.48 лева за един дял.

Подсъдими по делото са и трима от служителите на фирмата на Прокопиев – “Булброкърс“. /БГНЕС

DW.COM