България, Крими и инцидент

Спокойна новогодишна нощ за „Пирогов“

За последното денонощие са преминали 400 души през болница „Пирогов“, като 78 от тях са останали на лечение. През нощта преминалите са 90, а хоспитализираните 23. Тоест това може да се каже, че е една относително спокойна, поне за нашите пироговски стандартни, нощ. Това заяви проф. Николай Габровски, зам.-директор на Пирогов, предаде репортер на БГНЕС.

 

Проф. Габровски посочи, че на практика основното натоварване е било след 00.00 часа, когато е имало един относително рязък наплив. “Основните пострадали са били от бомбички. Десетина души, като няма нито един с много тежки увреждания. Повечето от тях са били обработени хирургически и са освободени по домовете си. Нямаме тежки инциденти с ампутации, както за съжаление се е случвало в други години”, каза заместник-директорът на Института за спешна помощ.

По отношение на останалите болни – преди всичко битов травматизъм, най-често свързан с алкохол. По думите му, в токсикологията са били прегледани десетина души за денонощието, като немалка част са били по-млади.

„По-сериозни инциденти е едно пътно транспортно произшествие от Благоевград. Осемгодишно дете, което е с тежка съчетана травма, в момента е настанено в детска реанимация, състоянието му е стабилизирано, но текат интензивни диагностични мероприятия, защото става дума за тежка съчетана травма”, заяви проф. Габровски. Дете на 3 години от Костенец със следи от насилие е било оперирано зоаради кръвоизлив около мозъка. “Засега състоянието му остава стабилно. Това, което, за съжаление, в случая трябва да се сподели е, че тези следи от насилие създават съмнение за домашно насилие, следствените органи са уведомени и тече проверка по случая”, посочи професорът.

По отношение на COVID за нощта са преминали 50 души със симптоми, като петима от тях са били зависими от кислород и са хоспитализирани. /БГНЕС

DW.COM