България, Общество

Спорът за „Амбарица” може да стигне до съда

Спорът за “Амбарица” може да стигне и до съда. Вече цял месец за “перлата” на Троянския Балкан бушува спор между Български туристически съюз (БТС) и хижарката Ема Гатева, които не могат да се разберат за договора за стопанисване, чийто краен срок наближава. Проф. Алексей Стоев е готов да сезира съда, Ема Гатева от своя страна също няма да отстъпи и ясно заявява, че ще се обърне и тя към съдебната система.

„Амбарица” се намира на 1503 метра надморска височина в Централна Стара планина и е наричана от планинарите „перлата” на Балкана. Тя е една от най-популярните хижи у нас

 

Във вторник БГНЕС описа случая – ТУК, който освен частен поставя и акцент върху стопанисването на хижите у нас, тяхното занемаряване, отдаване, възстановяване и защо често планинари спасяват хижи без подкрепата на БТС.

„В случая Емилия Гатева си позволява да не плаща наема, след като е консумирала гратисния срок на договора, който ѝ се дава, за да се възмездят средствата, които тя влага в ремонта и оборудване на хижата. Започва една препирня, в която незнайно защо се включиха изключително голям брой хора. Тук просто става въпрос за договорни отношения между две страни”, каза пред БГНЕС проф. Стоев.

Той е категоричен, че стопанката на хижата дължи пари за наем, а ако не започне да се издължава на БТС, дружеството ще заведе срещу нея иск в съда. „Ако тя не желае да освободи имота, чрез всички законови средства, ние ще си влезем във владение на собствеността”, закани се председателят на БТС.

Проф. Алексей Стоев, председател на Български туристически съюз

„На практика така се получава, че случаят придоби обществен резонанс, като се изважда спора между нас като наемател и наемодател и слага в една друга плоскост, че БТС, видите ли, се управлява от разбойници. Видите ли, БТС било архаична, комунистическа или всякаква друга организация. Епитетите са безкрайни, колкото е и безкрайна Вселената, но това няма нищо общо с действителността”, смята проф. Стоев.

Според него много хора с лекота възприемат тезата на Емилия Гатева, но без да познават документите по казуса. „Тя има надлежен договор, подписан лично от нея през 2014 г. В този договор, който е 5-годишен и изтича през април тази година, на нея и се дава 1 година гратисен период  за това, че тя ще инвестира 26 хил. лв. При това тя не е била за първи път на хижата през 2014 г., а е там още от 2012 и 2013 г. Има два предхождащи договора, които също са без наеми заради инвестициите, които тя влага през това време, но нека да гледаме този. Това е трета година, в която тя стои там без наем. Когато идва време да плаща, тя заявява, че хижата е държавна и отказва”, допълни още проф. Стоев.

Той алармира и за това, че Гатева дори не плаща такса „смет”, която рано или късно БТС трябва да плати като собственик на имота.

Той опровергава  хижарката и за твърдението ѝ, че има подписан анекс към договора с тогавашния изпълнителен секретар на БТС, в който е упоменато, че заради инвестициите си тя няма да плаща наем. „Изпълнителният секретар не може да подписва сам анекси, а той трябва да ги съгласува с Управителния съвет на БТС, но такъв анекс не е бил разискван от 2010 г. насам“, аргументира се проф. Стоев.

Той алармира за това, че с действията си Гатева е нарушила и самият договор за наем, защото е направила подобрения в хижата, които не са били предварително съгласувани, каквото е изискването.

„Всякакъв опит за комуникация е Ема Гатева е невъзможен. Тя казва, че ние сме нелегитимни, както и че ние не сме собственици на имота, защото това било държавата“, каза още председателят на съюза. Той уточни, че хижата е вкарана в специален списък с оглед на нейната защита, но неин собственик е БТС. /БГНЕС

DW.COM